Ako spavate kraće, ješćete više

Zivot i stil - Petak 06.03.2015 - 21:08

Rezultati najnovijeg istraživanja pokazali su da i najmanja odstupanja od uobičajene svakodnevne rutine u vezi sa spavanjem mogu imati negativan uticaj na liniju.

Foto:Thinkstock Foto:Thinkstock

U istraživanju Univerziteta u Pensilvaniji učestvovalo je 342 tinejdžera, a naučnici su proučavali njihove navike spavanja.

Pre nego što su učesnici podvrgnuti ispitivanjima, u proseku su noću spavali 7 sati. Kako bi ispitivanje bilo što objektivnije, svaki učesnik tokom istraživanja nosio je aktigraf – aparat koji beleži i snima detaljne podatke o ciklusima spavanja i budnosti.

Rezultati istraživanja potvrdili su da nedostatak sna izaziva gojaznost. Naime, samo sat vremena sna manje dovoljan je okidač za gomilanje suvišnih kilograma.

Međutim, ono što je izazvalo veliko iznenađenje je da je čak i dodatnih sat vremena spavanja imalo isto dejstvo na učesnike.

Uprkos tome što se čine bezazlenim, obe razlike podstakle su dodatno unošenje kalorija - u proseku 200 u toku dana. Tinejdžeri kod kojih je ciklus sna bio poremećen znatno češće su posezali za ponoćnom užinom - tokom radnih dana šanse za noćno grickanje rasle su za 60 odsto, dok bi se tokom vikenda procenat popeo na čitavih 100 odsto.

Stručnjaci navode da bi uzok ovog problema mogao da se krije u hormonskom disbalansu - nedostatak sna uzrokuje pojačano lučenje hormona grelina (hormon koji izaziva osećaj gladi), dok se proizvodnja hormona leptina (izaziva osećaj sitosti) smanjuje.

Stručnjaci ističu da nije bitno koliko dugo spavate u toku jedne noći, već kako i koliko često remetite ciklus sna.

- Mnogo je važnije imati ustaljeni ritam spavanja, nego svaki dan spavati mnogo kraće ili duže od prethodnog - izjavio je autor istraživanja, profesor Fan He.

Prethodna istraživanja pokazala su da ekstremna deprivacija sna (manje od četiri sata sna dnevno) drastično povećava procenat mogućnosti za nastanak gojaznosti.

DAILY MAIL, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: