Amerikanci prvi stan kupe u 33. godini

Zivot i stil - Subota 22.08.2015 - 10:09

Nedostatak gotovinskih sredstava i nesigurnost u karijerama razlozi su zbog kojih mladi Amerikanci čekaju duže nego ikad da bi kupili svoju prvu kuću.

Amerikanci podstanari samo šest godina.Foto: Thinkstock Amerikanci podstanari samo šest godina.Foto: Thinkstock

Tipičan mladi Amerikanac koji započinje samostalan život, sada živi u iznajmljenom stanu šest godina pre kupovine svog prvog "krova nad glavom", u odnosu na samo dve i po godine podstanarskog života u ranim 1970-im, prema novoj analizi podataka o nekretninama agencije Zilou.

Amerikanac koji prvi put kupuje stan u proseku je star 33 godine i pripadnik je takozvane "generacije Y" (1980-1995), dok je u prethodnoj "generaciji X" (1960-1980) kupac prvog doma bio oko tri godine mlađi, prenosi agencija AP.

Taj podatak slika je trenda koji je u središtu finansijskih izazova sa kojima se suočavaju mladi: podstanarima je teško da uštede za učešće u stambenom kreditu, a pored toga mladi generalno sve kasnije ulaze u brak, planiraju porodicu i ostvaruju stabilnu karijeru.

Takve promene su razlog zbog kog je ukupan broj vlasnika domova u SAD počeo da se smanjuje. Udeo vlasnika stanova u ukupnoj populaciji pao je na 48-godišnji minimum od 63,4 odsto, pokazao je najnoviji popis američkog stanovništva.

Prosečna cena prvog stana takođe je značajno porasla u poslednjih 40 godina i trenutno iznosi 140.238 dolara, odnosno 2,6 puta više od prosečne godišnje plate kupca takve nekretnine. Početkom 1970-ih, prvi stan koštao je 1,7 puta više od prosečne plate.

Mladi se pri kupovini stana uveliko oslanjaju na pomoć roditelja, a prošle godine je, prema podacima američke Uprave federalnih rezervi, 14 odsto kupaca stanova mlađih od 34 godine života uplaćivao depozite za stambene kredite uz pomoć porodice ili prijatelja.

Kupovinu stana mladim Amerikancima otežava i skok podstanarskih kirija, koje su prošle godine rasle gotovo dvostruko bržim tempm u odnosu na rast plata po satu. Kao rezultat toga, veći deo primanja mladih odlazi na plaćanje kirije, a prema podacima univerziteta Harvard, čak 46 odsto podstanara starih od 25 do 34 godine izdvaja više od 30 odsto primanja za stanarinu, u odnosu na 40 odsto podstanara iz 2005.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: