Aždaja od 10 miliona evra

Zabava - Nedelja 07.06.2015 - 13:16

Kada se na aukciji pojavi „meklaren F1“, to je specijalan događaj! Razlog je vrlo logičan: samo 63 primerka su napravljena i samo su odabrani imali i gotovinu i priliku da kupe jedan!

Skupa lepota FOTO EPA Skupa lepota FOTO EPA

Juče su se potencijalni kupci okupili u Njujorku da lično bace pogled na superautomobil koji će u avgustu biti na prodaju u Montereju, u Kaliforniji. Aukciju organizuju kuće „Sotbi“ i „Ar-Em okšens“.

Stručnjaci smatraju da će ovaj F1, dizajniran za svakodnevnu upotrebu, dostići cenu od najmanje 12 miliona dolara.

Engleski proizvođač „Meklaren“ izrađivao je ovaj model od 1992. do 1998. godine, a model je varirao od LM-a (tjunirani), preko GT-a (produženi drumski), XP-a (prototipovi), do GTR-a (trkački) i XP LM (LM prototip).

Proizvodnja jednog primerka trajala je oko tri i po meseca. Kada se pojavio, britanski auto-magazin Autocar ga je proglasio „najboljom do sada napravljenom mašinom za javne drumove“. Dalje je stajalo da je „možda reč o najbržem serijskom automobilu koji će svet ikada videti“.

F1 se tako i „ponašao“ 1998, kada je oborio rekord kao najbrži serijski automobil koji je dostigao brzinu od 386 kilometara na čas, uz pomoć svog motora sa 680 konjskih snaga i 12 cilindara.

Među najpoznatijim vlasnicima „meklarena F1“ su penzionisani TV voditelj Džej Leno, modni dizajner Ralf Loren, bubnjar grupe „Pink flojd“ Nik Mejson, kao i sultan od Bruneja.

Nekada je i glumac Rouen Atkinson bio ponosni vlasnik, ali je svog ružičastog ljubimca prodao za čak 12 miliona dolara!

Pored ove „drumske aždaje“, na aukciji će se naći još 22 skupocena automobila marke „porše“, „ferari“, „lamborgini“, „maserati“, „jaguar“...
 

B92, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: