Ćelavost u 40-im povećava šanse za rak prostate?

Zivot i stil - Sreda 17.09.2014 - 05:50

Muškarci koji sa 45 godina oćelave u frontalnom delu glave imaju 40 posto veće šanse da obole od agresivnog oblika raka prostate, pre od muškaraca koji u to doba još imaju dosta kose, navodi se u studiji objavljenoj u naučnom časopisu "Journal of Clinical Oncology".

Foto: Fernando de Sousa/Flickr.com Foto: Fernando de Sousa/Flickr.com

- Naša studija je utvrdila povećanu opasnost od razvoja agresivnog raka prostate samo kod muškaraca sa specifičnim oblikom gubitka kose - ćelavost frontalnog dela i proćelavost temena u dobi od 45 godina - rekao je vođa studije Majkl B. Kuk.

- Međutim, nismo ustanovili povećanu opasnost za bilo koji oblik raka prostate kod ostalih oblika ćelavosti - dodao je Kuk iz Nacionalnog instituta za rak u Betsdi u državi Merilend.

Autori su analizirali vezu između oblika ćelavosti i raka u grupi 39.070 muškaraca od 55 do 74 godina.

Muškarci su u upitniku uz pomoć ponuđenih slika trebali da opišu kakvog je oblika bila njihova ćelavost kada su imali 45 godina.

Tokom praćenja grupe dijagnostikovano je 1.138 raka prostate, od čega je 51 posto bio agresivni tip. Muškarci koji su imali specifični oblik ćelavosti, bez kose na čelu i s proređenom kosom na temenu, imali su 40 posto više šansi da obole od agresivnog oblika raka prostate u odnosu na one koji nisu bili ćelavi.

Studija je potvrdila ranije naznake da bi mogla postojati veza između tipa ćelavosti i raka prostate.

- Međutim, prerano je ova otkrića primeniti na lečenje - naglasio je Kuk.

Neki dokazi upućuju da na rak prostate i ćelavost utiču na visine muških polnih hormona (androgeni) što govori u prilog biološkoj vezi između ćelavosti i raka prostate.

INDEX, HR, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: