CNN oduševljen Beogradom

Nacionalne vesti - Sreda 17.12.2014 - 20:27

Novinarka medijske kuće CNN Pola Njuton nedavno je posetila Beograd, i tom prilikom je napravila afirmativnu turističku reportažu o glavnom gradu Srbije.

Beograd ponovo na mapi sveta Beograd ponovo na mapi sveta

Savamala je nekad bio ružan, industrijski kraj, ali u poslednjih nekoliko godina taj deo Beograda postao je nova kulturna četvrt. Nakon godina zapostavljanja, Savamala je sada preplavljena umetnicima koji su zapuštena skladišta i industrijske hale pretvorili u kreativne ateljee.

U samom srcu Savamale nalazi se Mikser House, nekadašnja garaža koja je bila u državnom vlasništvu, dok je to sada kulturni centar u ekspanziji u kome se često održavaju izložbe umetnika iz različitih oblasti.

“U Mikser House-u se konstantno dešavaju mnoge aktivnosti” kaže Maja Lalić, kreativna snaga ovog centra “Mi u suštini povezujemo kreativne ljude iz različitih oblasti koje spaja želja da uvek budu produktivni i konstruktivni. Umetnici sa ovih prostora su poznati po veštini da ni iz čega stvore nešto, kao i po stavu ”ako mi to ne uradimo ko će/kada ako ne sada.” Mikser House okuplja upravo takve ljude.”

Transformacije Beograda nisu nikakva novost. U turbulentnoj istoriji grad je bio rušen i ponovo građen preko 40 puta. Grad leži na ušću dve reke, Dunava i Save, u njemu živi milion i po ljudi i nalazi se na raskrsnici između istočne i zapadne civilizacije.

“Beograd su mnogi osvajali, mnogi su ga oslobađali, mnogo puta je bio rušen i ponovo podizan i svi koji su ga pohodili ostavili su delić svoje istorije. Zbog toga je pun tragova vizantijske, otomanske i rimske imperije, koje u kombinaciji sa srpskim nasleđem daje gradu jedinstvenost” kaže istoričarka Bojana Ibrajter Gazibara, okružena kalemegdanskim zidinama, tvrđave koja simbolizuje sve pomenute različitosti.

Kalemegdan je istorijski spomenik kulture u kome se nalazi veliki park, iz kog se pruža predivan pogled na ušće dve reke. To je takođe savršena lokacija za Dragana Trifunovića, pilota i vlasnika firme Helivideo koja se bavi snimanjem iz vazduha.

“Kada sam bio klinac, često sam sanjao kako bih voleo da letim kao ptica i posmatram grad i ljude iz njene perspektive. Sada, kada posedujem opremu za snimanje iz vazduha, moji snovi su realnost. Beograđani su ponosni na svoj grad, a kada ga vide iz nekog drugog ugla, taj njihov ponos je još veći” zaključuje Trifunović.

B92, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: