Da li ste znali: Nisu sve kalorije iste

Zivot i stil - Nedelja 19.04.2015 - 21:42

Novo istraživanje američkih naučnika otkriva da vrsta kalorija koje unosite može uticati na brzinu rada vašeg metabolizma.

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ispada da je važan termički uticaj hrane na telo, odnosno koliko energije telo troši kako bi razgradilo i procesuiralo ono što jedete. Namirnice, bogate proteinima, troše mnogo više kalorija od ugljenih hidrata i masti.

Prethodna istraživanja su pokazala da, kada jedete proteine, potrošite čak oko 35 odsto kalorija više putem same razgradnje proteina, u odnosu na masti ili ugljene hidrate. U ovom istraživanju je 25 muškaraca i žena podeljeno u 3 grupe.

Jedna grupa je trebalo da jede hranu bogatu proteinima, druga grupa s normalnom količinom proteina, a treća grupa s niskim sadržajem proteina.

Njihova ishrana je bila osmišljena tako da u proseku unose oko 3000 kalorija dnevno.

Nakon 8 nedelja, svi učesnici su dobili na telesnoj težini, ali ne i isti tip težine. Osobe, koje su unosile malo proteina, su čak 95 odsto unesenih kalorija pretvorile u masti.

Osobe, koje su unosile normalnu i visoku količinu proteina, su čak 50 odsto manje unesenih kalorija pretvorile u mast.

ZDRAVA I SRETNA

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: