Danci traže porez na strane reči

Zabava - Ponedeljak 08.06.2015 - 09:13

Zastupnik u danskom parlamentu predložio je uvođenje poreza na engleske i sve ostale strane reči koje se koriste u reklamama, a sve sa ciljem očuvanja "preLepog danskog jezika".

Zastava Danske Zastava Danske

I dok su Danci poznati kao narod koji ubjedljivo najbolje govori engleski kao drugi jezik, svakodnevna konverzacija je postala prepuna engleskih reči, najviše uzrečica poput "cool" i "nice". Ove reči posebno forsiraju reklamne agencije u svojim sloganima. Aleks Ahrendtsen iz Danske narodne partije smatra da Danci treba više da se pozabave očuvanjem sopstvenog jezika, piše Daily Telegraph.

"Ako neko želi da koristi engleske reči u reklamama, onda neka to i plati. Ne možemo im zabraniti da prave reklame na engleskom jeziku, ali zato ih možemo udariti po džepu", kaže Ahrendtsen, koji je portparol za kulturu pri svojoj stranci.

"Moramo ih nekako zaustaviti da nam se obraćaju na engleskom. Mene to beskrajno uznemirava", kaže on.

Kao jedan od primera naveo je nedavnu reklamu Danske banke, koja glasi: "A new normal demands new standards", kojom su željeli da poruče da su pouzdani partneri:

"Ali, cela reklama je na engleskom i ne znam ko ju je razumio, ali to više nije ni bitno. Volim naš jezik, i ako pogledate u veličinu našeg rečnika videćete da je to jedan od najbogatijih jezika na svetu. Dakle, nema smisla komunicirati na nekom drugom jeziku osim na danskom. Ja uopšte ne shvatam ljude koji koriste strane reči", kaže Ahrendtsen.

Njegova inicijativa nije naišla na odobravanje čak ni u redovima sopstvene stranke. Čak je i Soren Espersen, šef Danske narodne partije, izjavio da uvođenje bilo kakvog poreza nije zvanični stav njegove partije.

Čak je i ministarka obrazovanja Kristine Antorini, očigledno ismejavajući njegov predlog, rekla da bi čak i Facebook trebalo prevesti na danski jezik.

Međutim, Ahrendtsen se ne obazire na ovae kritike.

"To ismejavanje mi apsolutno ne smeta, jer znam da je u toku izborna kampanja. Ali, kada god se pokrene debata o danskom jeziku, svi navode primere kompjutera i slanine, koji navodno ne postoje u našem rečniku", kaže Ahrendtsen.

"Međutim, pitanje je daleko kompleksnije, jer se tako polako odričemo našeg jezika", kaže on i dodaje:

"Današnja elita je postala toliko neobazriva prema danskoj kulturi da i sami smatraju da je to 'cool'. Ali, ako ovako nastavimo, mogli bismo postati nova savezna država SAD."

Međutim, ovo nije prvi put da Danska narodna partija raspravlja o danskom jeziku. Naime, još 2013. godine bivša liderka stranke Pia Kjersgard požalila se zbog sve većeg korištenja engleskog jezika.

"Mi živimo u Danskoj, danski je naš jezik. Zašto onda na ulicama čujemo samo engleski, a ne danski", rekla je ona tada.

Nezavisne novine, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: