Ekološka bomba u Šaprancu

U fokusu - Sreda 30.07.2014 - 09:16

Stanovnike Gornjeg i Donjeg Šapranca u Vranju, njih oko 300 koji žive pored istoimene reke koja protiče ored njihovih kuća, godinama muči smrad i prljavština koje mogu u vrelim letnjim danima da postanu tempirana “zarazna bomba” sa nesagledivim posledicama.

Djubre guši reku u centru grada Djubre guši reku u centru grada

- Strašno je šta sve ima u reci, a glavni problem je kanalizacija koja direktno ide u reku kroz cevi iz septičkih jama žitelja sa Šapranačkog rida.

Godinama ukazujemo na taj problem, zdravlje  nam je ugroženo, posebno dece koja se igraju pored reke.

Kad ogreje sunce nemoguće je sedeti u dvorištu od smrada, prozore ne otvaramo, vlada jedna mučna i napeta atmosfera – navode žitelji Šapranca.  

Oni navode da su mnogo puta bili kod predstavnika vlasti, najviše u Direkciji, “Vodovodu” i “Komrdu”, ali i kod gradonačelnika.

- Šta ti ljudi misle, da li smo mi tolike budale, pa će da nas godinam lažu?!

Skoro su obećali da će problem te kanalizacije biti rešen postavljanjem cevi  od pet-šest metra dužine koja će spojiti tu divlju kanalizaciju sa šahtom i još ne rade ništa.

Obećano je čišćenje reke jer u njoj ima svega i  svačeg, a videli smo crknute pse i mačke, razne kosti, đubrad svake vrste.

Pored obale je naraslo šiblje da se do reke ne može prići. Jedno mora da se zna, to starosedeoci nikad neće da bace ništa u reku, ali oni sa Rida, oni koji su se tu spustili sa planina, u svojim opancima doneli su i svoje navike.

Oni bacaju, dolaze i iz drugih delova grda, pa neka inspekcije rade svoj posao – ogorčeni su žitelji Šapranca.

Oni ističu da je problem nastao od kako je grad počeo da se širi  prema Šapranačkom ridu gde je zatrto groblje, sredinom 50-tih godina prošlog veka, i na kostima sagrađene mnoge kuće.

- Tada je došlo do zagađenja reke. Pojedinci, od tih došljaka, sproveli su kanalizacione cevi u reku, a onda nastaje nesnosan smrad koji se širi na sve strane.

Prijavljivali smo više puta, dobijali obećanja da će se preduzeti rigorozne mere, znam ljude iz inspekcije koji stvarno to žele, ali brate, nađe se neki šop, jer su svi povezani kmoa creva i spreči božju sramotu.

Sada je reka smetlište, nikad niko nije preuzeo bilo kakvo čišćenje – jada se jedan od ogorčenih žitelja.

Oni strariji, sa setom se sećaju da je Šapranačka reka bila ranije plića, čista kao suza, u njoj se leti kupalo u virovima, a zimi zahvatala kantama i grejala na šporetima opet za kupanje u limenim koritima.

Žene su pred praznike prale ćilime, ponjave, sa drvenim perajkama, preko godine prao se veš.

- U mahali su bila tri bunara, vode leti nije bilo za sve, pa se zahvatala za piće iz reke, pesak, a posebno kamenčići bleštali su kao biseri.

Bilo je ribe sve do Mangine vodenice u Sobini. Kada bi naišla velika voda šerpama smo crpli ribe ispod velikih kamenja gde su se skrivale – pričaju nam Šaprančani.

Dušan Đorđević

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: