Ekološka katastrofa u Loznici

Nacionalne vesti - Ponedeljak 22.09.2014 - 11:25

Jalovina iz nekadašnjeg rudnika antimona „Stolice“ u Kostajniku, koja je krenula dalje rekom Korenitom prema Jadru, stigla je i do Drine, potvrdilo je Gradsko veće Loznice.

(Ilustracija: srbijadanas.com) (Ilustracija: srbijadanas.com)

Kako je kazao član Gradskog veća Loznice Janko Aleksić na osnovu najnovije analize uzoraka vode sa četiri merne stanice, u Kostajniku, na samom izlivanju jalovine, u reci Koreniti pre ulivanja u Jadar, u selu Bradić u reci Jadar, i u Jelavu na samom ulivanju Jadra u Drinu, nalazi su više nego poražavajući.

- Gvožđe, olovo, kadmijum, cink, bakar, arsen, živa, antimon i mangan, koji se nalaze u kategoriji od 1 do 4, u većini uzoraka ovde su van te klase. Praktično, znatno više od količina koje se uopšte i mere. Prisustvo teških metala koji teku Drinom su toliko evidentni da je dovoljno da se u celom kraju proglasi ekološka katastrofa - potvrdio je Aleksić.

Na vanrednu sednicu Gradskog veća pozvani su predstavnici resornih ministarstava, načelnik Mačvanskog okruga, načelnik Sektora za vanredne situacije, udruženja ekologa, ribolovaca i lovaca.
 

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: