Evo zašto nas naočare za sunce čine privlačnijim

Zivot i stil - Sreda 27.08.2014 - 23:42

Nije samo stvar u tome da naočare odlično sakrivaju mamurluk, bore oko očiju ili činjenicu da vas je mrzelo da se šminkate - postoje i drugi razlozi zašto nas ovaj modni detalj čini privlačnijim.

Foto: Giorgio Montersino/flickr.com Foto: Giorgio Montersino/flickr.com

Da li ste primetili da čim stavite naočare za sunce izgledate lepše i atraktivnije? Ne čini vam se, ovo je zaista tačno, dokazali su stručnjaci nakon opsežnog istraživanja.

Jedan od njih je objektivan - još davno je potvrđeno da je ključ lepote u simetriji kojom se, nažalost, retko ko od nas može pohvaliti. Ali, naočare stvaraju utisak simetrije i proporcije.

Osim objektivnih razloga, tu su i kulturološki koji ukazuju na vezu naočara za sunce i našeg poimanja lepote. Kada biste pripadniku nekog plemena u Africi stavili naočare i pitali njegove sunarodnike kako izgleda, verovatno biste dobili odgovor "smešno". Ali, u zapadnoj kulturi, situacija je potpuno drugačija. Naočare za sunce počele su da se koriste dvadesetih godina 20. veka, prvobitno kao zaštita prilikom rizičnih vodenih i zimskih sportova što im je obezbedilo epitet "avanturistički i opasan".

Kasnije su ih popularizovale holivudske zvezde koje su im dale dozu glamura.

Postoji još jedan razlog - tajnovitost. Oči su ogledalo duše u kojima dobar posmatrač može skenirati nečiju inteligenciju i karakter, a kada su sakrivene, nastaje doza misterije. A kao što potvrđuju mnoga istraživanja, više nas privlače ljudi koje ne možemo u potpunosti da "provalimo".
 

NOVOSTI.RS, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: