HR: Usaglašena deklaracija o Šešelju

Svetske vesti - Utorak 25.11.2014 - 15:30

Radna grupa Sabora Hrvatske usaglasila je tekst deklaracije kojom se osuđuje puštanje na privremenu slobodu haškog optuženika i lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.

(Foto:radio101.hr) (Foto:radio101.hr)

Deklaracijom se traži poništavanje takve odluke Haškog tribunala.

- Deklaracija se ne bavi posebno Srbijom. Upozoravamo da Šešelj i dalje zagovara i širi mržnju, udara u temelje vladavine prava, zagovara veliku Srbiju s teritorijalnim pretenzijama na Hrvatsku, a to ne možemo da prihvatimo - rekla je inicijatorka deklaracije, bivša premijerka Jadranka Kosor.

Ona je rekla da se u tekstu deklaracije "precizno govori kakva je situacija u Srbiji i da se oni moraju ograditi od svega toga, i da tekst još treba tehnički doraditi.

Predlog teksta deklaracije potom će biti upućen predsedniku Sabora Josipu Leki. Jadranka Kosor je izjavila da se još ne zna hoće li se to dogoditi do četvrtka, kada će Evropski parlament raspravljati o rezoluciji o Šešelju, na predlog hrvatskih evroparlamentaraca.

Puštanje Vojislava Šešelja iz haškog pritvora na privremenu slobodu, a posebno njegovi politički govori već danima izazivaju oštre reakcije u Hrvatskoj. Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je u petak da Srbija, ako želi u EU, mora jasno da se ogradi od Šešeljevih izjava i da ih osudi.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović pisao je predsedniku Haškog tribunala Teodoru Meronu u kojem je upozorio da moguće jačanje političkih aktivnosti Vojislava Šešelja i opasnost da njegov govor mržnje ponovo dobije pobornike može teško da naruši mir i stabilnost u jugoistočnoj Evropi. On je najavio i da će se Hrvatska obratiti Savetu bezbednosti UN-a da bi upozorila na odluku Haškog tribunala.
 

Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: