Izgladneli medvedi terorišu sibirska sela

Zivot i stil - Četvrtak 24.09.2015 - 10:25

Sela u Sibiru našla su se na udaru izgladnelih medveda koji su zbog suše i šumskih požara primorani da traže hranu van svojih staništa.

Vlast preporučuje pridržavanje bezbednosnih preporuka u slučaju susreta sa medvedom.Foto: Thinkstock Vlast preporučuje pridržavanje bezbednosnih preporuka u slučaju susreta sa medvedom.Foto: Thinkstock
"Poslednje dve nedelje zabeležili smo 10 slučajeva upada gladnih medveda u sela Irkutske oblasti", izjavio je za AFP Aleksander Kajankin, zvaničnik lokalne organizacije za zaštitu prirode koja je deo ruskog ministarstva životne sredine.
 
U požarima je uništeno blizu 2.000 kvadratnih kilometara šume, a zbog suše medvedi su ostali bez bobica i koštunjavog voća koji čine osnov njihove ishrane.
 
Procenjuje se da oko 13.000 divljih medveda živi u Irkutskoj oblasti ,koja se prostire oko Bajkalskog jezera, najvećeg rezervoara slatke vode na svetu.
 
Vlasti pokušavaju da umire stanovništvo i podsećaju na neophodnost pridržavanja bezbednosnih preporuka u slučaju bliskog susreta s medvedom.
 
"Nemojte da bežite od životinje, popnite se na drvo da biste pokazali svoju superiornost i pravite buku kako biste je oterali", objasnio je Kajankin.
 
"Nema svrhe gledati je pravo u oči, kao što to neki pogrešno tvrde", dodao je on.
 
Gladni medvedi često zalaze u ruska sela i gradove. Prošlog jula policija je bila prinuđena da šalje patrole na groblje u jednom gradu na krajnjem istoku zemlje i prati povorke tokom sahrana nakon što su u blizini primećena dva medveda. 
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: