Japan oplakuje smrt Tame, jedine mačke "šefice stanice"

Zivot i stil - Subota 27.06.2015 - 08:56

Tama, japanska mačka koja se proslavila kao jedina mačka "šefice železničke stanice" u svetu, uginula je u ponedeljak u 16. godini.

Foto YouTube Printscreen Foto YouTube Printscreen

Tama je bila poznata i po tome što je od bankrotstva spasla kompaniju Vakajama elektrik, u kojoj je bila potpredsednica od 2013.

Predstavnica Vakajama elektrika je objavila da je mačka bila već neko vreme bolesna, te da će njena sahrana biti obavljena na stanici ovog vikenda.

Zbog ove crno-belo-žute mace, koja je 2007. postavljena za "šeficu stanice", na hiljade turista je posećivalo malu železničku stanicu Kiši, u distriktu Vakajama, i tako ju je spaslo od bankrotstva i zatvaranja.

Procenjuje se da je krznatu "šeficu stanice" godišnje dolazilo da vidi oko 55.000 ljudi, a zahvaljujući prodaji suvenira s njenim likom kompanija koja se do tada suočavala sa gubicima je samo u prvoj godini Taminog "šefovanja" zaradila 1,1 milijardu jena (10,4 miliona dolara).

Tama je postala toliko popularna da je dobila i voz oslikan u bojama svog krzna, što je kompaniji donelo dodatnu zaradu.

Svesno da Tama neće još dugo živeti, rukovodstvo Vakajama elektrika je pre nekoliko godina predstavilo njenu naslednicu - Nitamu, koja će je ubuduće zamenjivati u ulozi "šefice stanice".

B92

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: