Kif: Albanci da izađu na izbore

Lokalne vesti - Petak 24.10.2014 - 10:42

Vranje - Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif, posetio je u četvrtak jug Srbije.

sastanak Galipa Becirija sa ambasadorom Velike Britanije sastanak Galipa Becirija sa ambasadorom Velike Britanije

U Bujanovcu i Preševu sastao se sa Galipom Bećirijem, predsednikom Nacionalnog saveta Albanaca i  albanskim poslanicima u srpskom parlamentu Rizom Halimijem i Šaipom Kamberijem.

Oni su razgovarali o predstojećim izborima za savete nacionalnih manjina, koji će se održati u nedelju 26. oktobra.  

Ambasador Kif prvi put boravi na jugu Srbije. On kaže da je njegova želja da pošalje jasnu poruku Albancima da je važno da u što većem broju izađu na izbore.

- Došao sam da se bolje upoznam sa situacijom, ali i da pošaljem jasnu poruku građanima albanske nacionalnosti da u što većem broju izađu na izbore za svoj nacionalni savet.

Veća izlaznost  građana daje snažniji legitimitet telima koja odlučuju o važnim oblastima  za nacionalne manjine, kao što su obrazovanje, kultura i službena upotreba jezika za manjinske zajednice – kaže Kif.

On dodaje da ovi izbori imaju i širi značaj, i to u kontekstu evropskih integracija Srbije, kao u ostalom i sva pitanja koja se odnose na manjinske zajednice, sa čime se u potpunosti slažu  i Galip Bećiri, Riza Halimi i Šaip Kamberi.

Takođe, Kif smatra, da će Nacionalni savet Albanaca, kao u ostalom i saveti drugih nacionalnih manjina, odlično sarađivati sa Vladom Srbije u cilju ostvarivanja punih manjinskih prava u okvirima koje propisuju zakoni.

Na izborima u nedelju  učestvuje 20 nacionalnih manjina sa 82 izborne liste.

Pravo glasa na tim izborima ima oko 454.000 osoba, dok će svoje predstavnike na elektorskim skupštinama dobiti više od 32.000 građana Srbije upisanih u Poseban birački spisak.

Slađana Tasić

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: