Klimatske promene - stižu rojevi superkomaraca

Zivot i stil - Nedelja 20.09.2015 - 09:46

Klimatske promene na različite načine utiču na živi svet, a jedna od posledica su sve veći i otporniji komarci koji žive sve duže.

Zagrevanje planete, uzrok brojnih promena. Foto: Thinkstock Zagrevanje planete, uzrok brojnih promena. Foto: Thinkstock

Zagrevanje planete uzrok je brojnih promena u životnom okruženju: glečeri se tope, raste nivo mora, dolazi do toplotnih talasa... I dok smo letos gubili živce zbog visokih temperatura, mnogi su patili i zbog redovne popratne pojave koja ide u korak s vrućinama: komaraca.

Mnoge bi mogao da zaprepasti podatak da je jedna od zabeleženih pojava koja prati klimatske promene povećanje rojeva džinovskih arktičkih komaraca.

Naime, više temperature uzrokuju ranije javljanje ovih insekata koji postaju sve veći i veći, otkrili su naučnici iz Dartmuta.

Ovo bi posebno moglo da uznemiri populacije životinja na Aljaske, kojima se navedeni komarci hrane, jer su na taj način prisiljene da provode više vremena izbegavajući insekte, a manje odgajajući mlade i skupljajući hranu ili taložeći hranjive materije za zimu.

"Uspešno razmnožavanje 'arktičkih komaraca' zavisi od toga da li ženke uspevaju da nadju 'krvavi obrok', koji bi trebalo da poraste jer komarci žive blizu teladi na Aljasci, što utiče i na to da sve više sinhronizuju životni ciklus s njima", stoji u saopštenju naučnika u kojem se dalje objašnjava: "Vreme teljenja na Aljasci ide u prilog komarcima jer oni tad na raspolaganju imaju veliko, slabije pokretno krdo, kao i ranjivu telad."

U poslednjih 100 godina prosečne temperature na Artkitu postale su dvostruko više, a ovo istraživanje predviđa da će se, ako temperatura u regiji naraste za svega dva stepena Celzijusovih, sposobnost preživljavanja komaraca povećati za 50 posto, piše Time.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: