Ko je zaista kriv za prevaru

Zabava - Petak 24.07.2015 - 11:39

Zašto smo često skloni da za neverstvo okrivimo treću osobu? Kada smo povređeni, želimo da nekoga optužimo za sve, bez potrebe da ga razumemo, pišu “Večernje novosti”.

Kad je neko povređen, okrivljuje treću osobu. Foto: Thinkstock Kad je neko povređen, okrivljuje treću osobu. Foto: Thinkstock

Neverica, šok, ljutnja, razočaranje. To su obično emocije koje se javljaju posle saznanja da nas je partner prevario. I dok se nižu pitanja zašto, kako, gde i s kim, u povređenosti neretko prva strada osoba sa kojom nas je partner prevario. Treća osoba, pogotovo ako je u pitanju žena, optužena je da gradi sreću na tuđoj nesreći i etiketirana kao rasturačica brakova.

Prijatelji, porodica, bliža i dalja okolina, obično dodatno, iako nesvesno, potpaljuju vatru. Pljušte pogrdne reči i omalovažavanje dok se pitamo kako je moguće da je prevario „onakvu ženu“ sa „ovakvom rospijom“. Nije mnogo drugačije ni kad je prevareni muž posredi. Jedino što tada u igru ulazi i fizički obračun, pa se ponekad problem "rešava" nasiljem.

Sagovornica "Života plus", psiholog Željka Kurjački otkriva zbog čega smo skloni da za prevaru okrivimo treću osobu.

- Kada smo jako povređeni, želimo da imamo nekog koga možemo da okrivimo bez potrebe da ga razumemo. Treća osoba je neko koga najčešće uopšte ne poznajemo ili je znamo površno. Ona za nas nema lice i nema svoju priču. Zbog toga je lako na nju isprojektovati najgore čega se plašimo. Zamišljamo je kao čisto zlo - proračunatu ženu koja zavodi muškarca ne obazirući se na to koga će povrediti. Nije retka situacija ni da partner pokušava da spere krivicu sa sebe okrivljujući treću osobu - kaže psiholog.

Čak i kad ljubavnicu ne zamišljamo kao čisto zlo, zameramo joj nedostatak morala i obzira. Govorimo kako je svesno ušla u vezu sa zauzetim, pa mora i da snosi deo odgovornosti za svoje postupke. Druga strana medalje je da je i ljubavnica u tom trouglu često povređena.

Kad proradi adrenalin, teško je razmišljati o osećanjima druge osobe. Neki ljudi veruju da se prevara ne bi ni dogodila da treća strana nije umešala prste.

Ipak, okrivljavanje treće osobe i opravdavanje partnera retko može doneti nešto dobro.

- Nekad je potrebno da prođe vreme da se oba partnera smire i razmisle o svemu, kako bi im postalo jasno zašto je do toga došlo. Često je potrebna i pomoć terapeuta. Vrlo brzo postaje jasno da okrivljujući treću osobu, partner sa sebe skida svu odgovornost i time praktično daje sebi dozvolu da slično ponovi u budućnosti - upozorava psiholog.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: