Krvava noć u Gazi

Svetske vesti - Utorak 29.07.2014 - 12:41

Najmanje 60 Palestinaca poginulo je u noći između ponedeljka i utorka u žestokom bombardovanju pojasa Gaze iz vazduha, sa mora i kopna.

(Foto: morallowground.com) (Foto: morallowground.com)
Palestinsko Ministrastvo zdravlja je navelo da je u poslednjih 24 sati ubijeno 110 ljudi, a 60 od ponoći, kao i da su svi članovi sedam porodica poginuli tokom noći.
 
Do sada najjači udar izraelske vojske usledio je nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanijahu upozorio da predstoji dugotrajan sukob i da IDF neće odstupiti od borbe.
 
IDF je nastavio ofanzivu i tokom jutra, a iz Gaze je stigla informacija da su dve izraelske tenkovske granate pogodile rezervoar s gorivom jedine električne centrale. 
 
Ogroman oblak crnog dima podigao se nakon eksplozije iznad grada na obali Sredozemnog mora. Džamal Dardasavi, portparol kompanije za elektrodistribuciju u Gazi, rekao je da su granate pogodile jedan od tri rezervoara u centrali sa zalihama goriva. 
 
Tokom noći uništeno je 55 kuća, a palestinske izvori tvrde da su ljudi zatrpani u ruševinama najmanje tri. Uništena je takođe i prazna kuća lidera Hamasa u pojasu Gaze Ismaila Hanijea, bivšeg palestinskog premijera. 
 
Ciljano je još devet drugih zgrada, tri džamije i četiri fabrike su takođe uništene.Napadnute su radio i TV stanice Hamasa, vladine zgrade, uključujući ministarstvo finansija i kompleks ministarstva unutrašnjih poslova. Luka u Gazi je takođe uništena, a dve škole i vrtić su zapaljeni, nakon što su pogođeni. 
 
Vojno krilo Hamasa je saopštilo da je tokom noći ispalilo 14 raketa, a raketiranje je nastavljeno i sirene su se oglasile u gradu Aškelonu i u gradovima uz granicu s pojasom Gaze. 
 
Generalni skeretar UN Ban Ki - mun izrazio je zabrinutost zbog izveštaja da je Izrael ponovo bacao letke, upozoravajući stanovnike severnog dela te palestinske teritorije da se evakuišu. 
 
 
 
B92, Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: