Masna hrana povećava rizik od Parkinsonove bolesti?

Zivot i stil - Subota 20.09.2014 - 08:28

Premasna hrana povećava rizik od Parkinsonove bolesti, otkrili su naučnici sa Univerziteta Tubingen u Nemačkoj.

Foto: Image courtesy of joephotostudio at FreeDigitalPhotos.net Foto: Image courtesy of joephotostudio at FreeDigitalPhotos.net

Eksperimenti koji su naučnici vršili nad miševima pokazali su da masna hrana, pored toga što povećava rizik od dijabetesa, takođe može biti uzročnik Parkinsonove bolesti.

Miševi koji su jeli masnu hranu postali su gojazni i dobili dijabetes, kod njih su uočeni i simptomi Parkinsonove bolesti, a umrli su i ranije od ostalih miševa koji su imali “izbalansiranu“ ishranu.

Jedna od naučnica Karola Rotermund je kazala da je svakako potrebno sprovesti i druga istraživanja kako bi se utvrdila veza između hrane i Parkinsonove bolesti, ali, kako je istakla, njihovo istraživanje je pokazalo da premasna hrana uzrokuje nakupljanje proteina alpha-synuclein u organizmu, što doprinosi bolesti ćelija.

Istraživanje je objavljeno u časopisu “Journal of Neurochemistry“.

S druge strane, jedno američko istraživanje pokazalo je da su osobe koje pate od migrene sklonije dobijanju Parkinsonove bolesti. Prema istraživanju, osobe sa migrenom imaju dva puta veći rizik obolevanja o Parkinsonove bolesti, a ovo istraživanje, u kom je učestvovalo 5.620 osoba, objavljeno je u časopisu “Neurology“, javlja Anadolu Agency (AA).
 

B92, KLIX.BA, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: