Merima Njegomir, promoter vranjske pesme (FOTO)

Lokalne vesti - Petak 29.08.2014 - 08:24

Promocija albuma Merime Njegomir sa izvornim vranjskim pesmama ,,Vranjski biseri" održana je na „Danima Vranja“ u četvrtak u muzej kući Bore Stankovića.

Većnica Dimitrijević predaje zahvalnicu Merimi Njegomir Većnica Dimitrijević predaje zahvalnicu Merimi Njegomir

Dvorište Muzej kuće Bore Stankovića bilo je ispunjeno do poslednjeg mesta ljubiteljima izvorne pesme.

Interpretatorka izuzetnih vokalnih sposobnosti  Merima Njegomir kazala je da je vranjsku pesmu zavolela preko Staniše Stošića sa kojim je često nastupala.

- Staniša Stošić je vranjsku pesmu donosio sa puno duše sa puno emocija i ja sam je zavolela.

Sve pesme sa albuma su iz arhiva Radio Beograda snimljene sa orkestrom Ljubiše Pavkovića koji je tada bio na čelu.

Godinama pokušavam da izdam ovaj album, ali izdavači kažu „nemoj pa nije to komercijalno i ko će to da kupi“.

Bila sam uporna i ne znam da li je to pravi izraz, ali reći ću bila sam i tvrdoglava mislim da album treba da izađe i da ugleda svetlost dana.

Trudila sam se da vranjsku pesmu dobro donesem da je otpevam tako što kažu kako bog zapoveda i ja sam neizmerno srećna zbog toga – otkrila je Merima Njegomir napomenuvši da ovakvu promociju nikada nije imala.

Govoreći o značaju i vrednosti vranjske muzike ona je kazala da bi je stavila u istu ravan sa sevdalinkom.

 - Vranjska muzika ima puno duše i zna se istorija svake pesme, utoliko je ona lepša.  Od kada sam čula istoriju pesme “Dimitrije sine Mitre” drugačije je doživljavam i pevam .

Vranjska pesma se razlikuje po količini iskrenih emocija, lepote i velikom rasponu, jer vranjsku pesmu ne mogu pevati svi ona mora da se oseti i mora da se doživi – kazala je Merima.

Gošća Vranja otkrila je da je uvek inspirisana pesmom “Magla padnala” ali je izdvojila i pesmu “Stojanke bela Vranjanke” kao najtežu pesmu u njenoj karijeri i veoma zahtevnu za interpretaciju.

O vranjskoj pesmi kao nematerijalnom kulturnom dobru na promociji je govorila Nela Dimitrijević, većnica za kulturu.

- Vranjska gradska pesma je na listi 27 zaštićenih nematerijalnih dobara, u njoj uvek ima derta, meraka i Borinog teškog golemog sevdaha i  karasevdaha  – kazala je Dimitrijevićeva.

Govoreći o Merimi Njegomir Dimitrijevićeva je napomenula da je ona  neprikosnoveni izvođač vranjske pesme, a doslednost u interpretacijama lokalnog karaktera izdvaja je od kolega i čini rado viđenim gostom Vranja.

U ime gradskog rukovodstva večnica je uručila Merimi Njegomir zahvalnicu za sve što je, kako je kazala, “uradila za naš kraj, odnosno za našu vranjsku muziku”.

Veče vranjske pesme završeno je koncertom hora Muzičke škole ,,Stevan Mokranjac", na centralnoj bini, a onda i nastupom Merime Njegomir, Čede Markovića, Branimira Stošića Kaceta, Ivane Tasić i orkestra Vlade Panovića.


              

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: