Muškarci su veći narcisi od žena

Zabava - Petak 06.03.2015 - 13:26

Rezultati nedavnog istraživanja potvrdili su ono što su mnogi već naslućivali - pripadnici jačeg pola uobraženiji su od ženskog dela populacije.

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Naučnici su iz nekoliko stotina stručnih časopisa sakupili rezultate istraživanja o narcisoidnosti obavljenih između 1990. i 2013. godine, u kojima je učestvovalo preko 475 000 ispitanika. Utvrđeno je da su muškarci u proseku narcisoidniji od žena, nezavisno od pola i starosti učesnika istraživanja.

Rodne razlike proučavane su u okviru tri različita aspekta narcisoidnosti: liderstvo, egzibicionizam i polaganje prava na nešto.

Rezultati su pokazali da muškarci češće pokazuju da zaslužuju određene privilegije, kao i da su skloniji iskorišćavanju drugih ljudi. Kada je u pitanju liderstvo, muškarci su ispoljili veći stepen asertivnosti i pokazali da više priželjkuju moć. Razlika se nije ispoljila jedino u pogledu egzibicionizma – i muškarci i žene podjednako su tašti i okupirani sobom.

Uprkos tome što u devedesetim nije bilo društvenih mreža i selfija, stručnjaci su naglasili da nije uočena razliku u ispoljavanju narcisoidnosti između današnjih studenata i studenata iz devedesetih godina.
 

INDEPENDENT.CO.UK, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: