Naselje na Mesecu će ličiti na dom Teletabisa

Zivot i stil - Sreda 17.06.2015 - 10:29

Dečija emisija Teletabisi kao da je bila inspiracija inženjerima Evropske svemirske agencije koji su dizajnirali naselje na Mesecu.

Možda buduće naselje na Mesecu Možda buduće naselje na Mesecu

Naselje "Lunarville" bi moglo da zameni postojeću Međunarodnu svemirsku stanicu do 2024. godine, otkrio je profesor Jan Voemer.

Radi se o replici doma Teletabisa, koja ima slično oblikovane prostorije i koristiće za istraživanja goriva i nuklearne fuzije.

"Izgradnja stanice na Mesecu bi dovela do velikog tehnološkog napretka i inovacija na Zemlji", dodao je Voemer.

Svemirsko naselje će biti izgrađeno na zadnjoj strani Meseca koja se ne vidi sa Zemlje. Ipak, taj deo Meeseca nudi najbolje uslove za istraživanja zahvaljujući impresivnim pogledima na "dubine" svemira.

Tehnički univerzitet u Darmštadtu u Nemačkoj dizajnira naselje u kojem će istraživači provoditi po nekoliko meseci, a hraniće se biljkama koje poseju u staklenicima.

Finansije su ipak najveći problem ovog projekta, jer košta mnogo više od Međunarodne svemirske stanice, koja košta 105 milijardi evra. Ipak, profesor Voerner i dalje veruje da će Evropa u tome uspeti.

"Mnogo je toga što o Mesecu još uvek ne znamo. Postoje resursi koji bi se mogli pokazati vrednim", tvrdi Voerner.

B92

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: