Nema mirovnog sporazuma sa Kosovom

Nacionalne vesti - Ponedeljak 01.09.2014 - 23:20

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić zjavio je da Srbija neće potpisati međunarodni mirovni sporazum sa Kosovom.

S druge strane, odlazeći premijer Kosova Hašim Tači najavljuje skoro potpisivanje tog sporazuma, kao uvertiru za početak druge faze dijaloga.
 
Kako za Danas ocenjuju stručnjaci upućeni u dijalog Beograda i Prištine, posredstvom Evropske unije, do potpisivanja tog sporazuma će morati da dođe, uprkos negiranju u Srbiji, ali, ipak, ne u skorije vreme, kako tvrdi Hašim Tači. 
 
- Hašim Tači tu misli na međusobno priznanje Srbije i Kosova. Srbija neće potpisati taj sporazum - izjavio je Dačić za dnevni list "Danas". 
 
Prema rečima političkog analitičara Dušana Janjića, potpisivanje međunarodnog mirovnog sporazuma između Srbije i Kosova predviđeno je dokumentom koji su napisale Velika Britanija i Nemačka, u oktobru prošle godine koje su prihvatile i druge zemlje EU, i koji će ući u pregovarački okvir Srbije i EU, odnosno poglavlje 35, piše da će nakon postizanja pune normalizacija odnosa Srbije i Kosova biti potpisan jedan sveobuhvatni, pravno obavezujući sporazum. 
 
- To je upravo taj sporazum - međunarodni mirovni sporazum, o kojem govore kosovski zvaničnici. Tači, dakle, nije govorio neistinu u Berlinu o nužnosti potpisivanja mirovnog međudržavnog sporazume, ali je govorio o nečemu što će se dogoditi za nekoliko godina. On je to učinio, pretpostavljam, zbog unutrašnje političkih potreba - kao da je reč o nečemu što bi trebalo da se dogodi sutra - kazao je Janjić.
Danas, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: