Oblik čaše utiče na brzinu ispijanja alkohola

Zabava - Nedelja 17.05.2015 - 13:54

Alkohol se ispija sporije iz ravne nego iz zaobljene čaše, tvrde britanski naučnici, navodeći da iz ravne čaše bolje vidimo koliko smo popili pa se samim tim više kontrolišemo.

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Dejvid Troj i Edžela Atvud sa Univerziteta u Bristolu sproveli su istraživanje o uticaju oblika čaše na brzinu ispijanja alkohola.

- Opijanje je krupan društveni problem, a strategije za suzbijanje alkoholizma pobuđuju veliko interesovanje. Važno je otkriti koji faktori utiču na prekomerno konzumiranje alkohola i kako se oni mogu promeniti tako da podstaknu one koji piju da budu odgovorniji - izjavio je Troj.

- Ispostavilo se da je daleko teže proceniti popijenu količinu iz zaobljene nego li iz ravne čaše - naveo je on.

Troj je objasnio da je istraživanje sprovedeno na 160 muškaraca i žena podeljenih u dve grupe, od kojih je jedna pila pivo iz ravnih, a druga iz zaobljenih čaša.

Test je pokazao da su oni kojima je pivo posluženo u ravnim čašama popili znatno manje pića u istom vremenskom razdoblju što potvrduje da izbor čaše i te kako utiče na konzumiranje alkohola.
 

B92

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: