Odličan izgovor da ne prestanete sa ispijanjem kafe

Zivot i stil - Petak 24.10.2014 - 18:44

Ovog puta na vašoj strani su naučni dokazi...

Foto: Katherine Lim/Flickr.com Foto: Katherine Lim/Flickr.com

Sudeći prema najnovijim istraživanjima, objavljenim u magazinu “Hepatology”, kafa bi mogla da se pokaže kao napitak koji pozitivno utiče na rad jetre. Tokom istraživanja koje je trajalo od 1999. do 2010. godine, praćene su navike 14 000 ljudi vezane za konzumiranje kafe, a redovnim analizama krvi praćeno je i 4 enzima u vezi sa funkcijom jetre.

Rezultati su pokazli da su oni ispitanici, koji su pili tri šoljice kafe dnevno, u proseku imali 25 odsto manje šansi za povišeni nivo enzima povezanih sa abnormalnostima jestre. Interesantno je da ovo uključuje i ljubitelje kafe bez kofeina – i njihovi rezultati bili su slični.

Istraživanje nije pružilo dokaz o vezi između ispijanja kafe i smanjenja abnormalnosti jetre, delom zbog toga što kafa ima veoma kompleksan hemijski sastav – među preko hiljadu sastojaka izbor je pao na par potencijalnih, ali naučnici još uvek sa sigurnošću ništa ne mogu da kažu. Međutim, iako ne postoji definitivini dokaz da je ovaj širom sveta obožavani napitak zaslužan za dobro zdravlje jetre - ako ništa drugo, sa sigurnošću može da se kaže da nema negativno dejstvo na njenu funkciju.
 

SUPER ZENA, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: