Određena vrsta muzike nas čini pametnijim?

Zabava - Četvrtak 30.03.2017 - 07:13

Zbog uverenja da klasična muzika utiče na inteligenciju, trudnice često odlaze na koncerte, a učitelji u školama rado deci sviraju Mocartova dela, ali stručnjaci ocenjuju da stvari ipak nisu tako jednostavne.

Sviranje pozitivno deluje na kognitivne funkcije FOTO: Thinkstock Sviranje pozitivno deluje na kognitivne funkcije FOTO: Thinkstock

"Ranih devedeseth godina u Sjedinjenim Državama bila je objavljena studija koja je sugerisala da slušanje Mocartovih kompozicija čini ljude pametnijim", kaže Majkl Oler, predsednik Nemačkog društva za muzičku psihologiju.

Međutim, rezultati te studije nisu nikada bili ponovljeni, kaže Oler i ocenjuje: "To je urbani mit".

Prema oceni stručnjaka, sviranje pozitivno deluje na kognitivne funkcije, ali to se događa bez obzira na to koji muzički instrument svirate i nezavisno od muzičkog žanra.

"Postoje jasni dokazi da sviranje muzike menja mozak", kaže Oler.

Muzika ne čini ljude pametnijim, ali ona razvija senzorimotoričke veštine, poboljšava interakciju između čulnih organa i motoričkih funkcija.

Muzičari su tako sposobni da obavljaju uporedo više radnji, čitaju note, oblikuju ih svirajući i proveravaju jesu li odsvirali ispravnu ili 'falš' notu.

Razvijanje takvih veština takođe menja određena područja mozga.

n1info, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: