„Ostavite našu nutelu na miru!“

Zivot i stil - Četvrtak 18.06.2015 - 05:55

Italijanski mediji i društvene mreže su danas preplavljeni ljutitim komentarima izjave francuske ministarke ekologije Segolen Roajal koja je nedavo pozvala sugrađane da "prestanu da jedu nutelu i tako spasu svetske šume".

Omiljena poslastica mnogih ,na udaru Omiljena poslastica mnogih ,na udaru

"Neka Segolen Rojal ostavi italijanske proizvode na miru. Danas za večeru hleb i nutela!", poručio je putem Tvitera italijanski ministar ekologije Đan Luka Galeti, optužujući svoju francusku koleginicu za davanje "neprimerenih" saveta.

Supruga italijanskog premijera Matea Rencija, Anjeze Renci, takođe je želela da pruži podršku kultnom domaćem proizvodu tako što je sa ćerkom u restoranu glasno naručila palačinke s nutelom.

Mnogi Italijani su tražili da se Roajalova i Francuska javno izvine zbog ovog "ozbiljnog i ružnog napada" na jedan odličan italijanski proizvod.

"Ne spasavaju se šume bojkotom nutele", glasi naslovnica ekonomskog lista "Sole 24 ore", navodeći da je Roajalova svojom izjavom postala "kadidat za najnepromišljeniju izjavu godine".

Roajalova je u ponedeljak prozvala Ferero, kompaniju koja proizvodi popularni čokoladni namaz od lešnika, tvrdeći da doprinosi nestanku šuma, pa samim tim i globalnom zagrevanju.

"Treba da prestanemo da jedemo nutelu jer se ona pravi od palminog ulja, a palme sve više zamenjuju ostalo drveće i tako nanose štetu okolini", navela je Roajalova u intervjuu na francuskoj televiziji Kanal plus, pozivajući Ferero da svoju poslasticu pravi od drugih sastojaka.

U Italiji je nutela postala kulturni i društveni fenomen. O njoj su napisane mnoge knjige, a važan je predmet i u filmu "Bjanka", italijanskog reditelja Nanija Moretija.

B92

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: