Ovo sigurno niste znali o ružu za usne

Zabava - Nedelja 17.08.2014 - 14:07

Da li znate zašto je tokom Drugog svetskog rata Čerčil zabranio proizvodnju sve kozmetike osim karmina? Koji poznati političari su se šminkali, kao i zašto neke žene starije od 44 godine ne smeju da se karminišu?

Foto: Jerine Lay/Flickr.com Foto: Jerine Lay/Flickr.com

U vreme Rimskog carstva, karmin je korišćen kao marker društvenog statusa. Čak su se i muškarci karminisali i time iskazivali gde su na društvenoj lestvici.

I Džordž Vašington je povremeno šminkao usta.

Ako volite crveni ruž, znajte da su ga u staroj Grčkoj mazale samo prostitutke. Takođe, većina žena se tada uopšte nije šminkala.

Ne znamo da li zbog toga ili nekog drugog tazloga, u Britaniji 1650. godine je bilo predloženo da se ženama zabrani nanošenje ruža na usne. Predlog nije dobio većinu glasova političara.

Međutim, u Kanzasu je 1915. izglasano da žene starije od 44 godine ne smeju da imaju namazane usne jer tako stvaraju lažni utisak da su mlađe.

"The Balmoral Lipstick" napravljen je specijalno za kraljicu Elizabetu Drugu, kako bi nijansa njenih usana bila u skladu sa bojom haljine koju je nosila na ceremoniji krunisanja 1952. godine. Reč je o karminu toplo crvene boje, koji je ime dobio po kraljičinoj škotskoj seoskoj kući.

Verovali ili ne, glumice koje su snimale zajedno sa Elizabet Tejlor, nisu smele da imaju crvene usne, već je karmin smela da ima samo ona.

Tokom Drugog svetskog rata u Velikoj Britaniji je bila obustavljena proizvodnja kozmetike, osim karmina. Vinston Čerčil je odlučio da izuzme ruž za usne jer je smatrao da je imao pozitivan uticaj na moral.

I na kraju malo statiske - istraživanje sprovedeno 2000. godine je pokazalo da ruž za usne najviše koriste Amerikanke. Čak 80 odsto njih, što je za deset odsto više nego Francuskinje, na primer.
 

B92, MONDO.RS, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: