Pažnja:Obavezne zimske gume

Nacionalne vesti - Subota 01.11.2014 - 08:01

Vozači od 1. novembra do 1. aprila na vozilima moraju imati sve četiri zimske gume ako se kolovozu nalazi sneg, led ili poledica, a stručnjaci preporučju kupovinu novih pneumatika.

Kazna su drakonske  Kazna su drakonske

Auto-moto saveze Srbije podsetio je da dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu ne sme biti manja od četiri milimetara.

"Ukoliko su vremenske prilike u toku zimske sezone takve da nema snega i leda na kolovozu, zimski pneumatici neće biti obavezni", naveo je AMSS na svom sajtu.

Podseća se i da te odredbe važe od 2012. godine, kada je usvojen odgovarajući pravilnik.

Kupovina novih zimskih guma, u zavisnosti od proizvođača i profila zajedno sa montažom kod vulkanizera predstavlja od oko prosečnih 200 evra, ali stručnjaci zbog bezbednosti preporučju građanima da ne kupuju polovne pneumatike.

Direktor Komiteta za bebednost saobraćaja Damir Okanović izjavio je danas Tanjugu da je sa aspekta bezebdnosti mnogo bolje kupovati nove umesto polovnih pneumatika.

- Nije jedina bitna karakteristika polovne gume samo dubina šare već je bitna i struktura odnosno sastav tog pneumatika a takdodje i oblik - rekao je Okanović.

Prema njegovim rečima, opasnost prilikom kupovine polovnih guma se ogleda u tome što kupac ne može golim okom da pronadje skrivene mane.

- To su nepravilan obliki ukoliko je guma deformisana iz nekog raloga... može biti deformisan je prerpela naglo kočenja, zato što je skinuta sa voizila koje je učetvovalo u sudaru, usled dužeg stajanja automobila ili nepravilnog skladištenja tokom leta... - kaže on.

Okanović je naveo da su sve to mane koje se ne mogu videti golim okom dodavši da problem može biti i sa starošću pneumatika mada na njima postoje oznake proizvodnje.

- 'Naši građani, generalno ne znaju da prepoznaju oznake tako da se moze doći u situaciju da vozač kupi pneumatik koji jako lepo izgleda ali je star sedam osam godina ... i zato što je star njegova struktura prosto nije odgovarajuća - rekao je on.

Prema njegovim rečima, ako se kupuje nov pneumatik postoji garancija proizvođača i guma je prošla proveru kvaliteta.

 

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: