Pčele umeju da uzvrate ljubav

U fokusu - Četvrtak 21.08.2014 - 09:02

Stojan Vidosavljević (56) šumski radnik iz Vranja, pasionirani je pčelar koji pored košnica odmara od napornog rada i ujedno medom dopunje tanki kućni budžet.

Kilogram meda staje i do pet evra Kilogram meda staje i do pet evra

- Pčelarstvom se bavim još od mladosti i trenutno sam jedan od najstarijih pčelara u čitavom kraju Poljanici i Klisuri.

Imam 30 košnica i svakodnevno kad se vratim iz šume, gde radim kao šumski radnik  “Srbijašume”, odlazim kod mojih pčela da sa njima provedem to malo slobodnog vremena koje mi preostaje.

Imam stan u Vlasu gde odlazim da prespavam – počinje priću Stojan.

Ova godina za pčelare u njegovom planinskom kraju Poljanici zbog obilnih kiša nije bila pogodna. Meda nikad manje.

Sakupio je oko 200 kilograma samo livadskog meda iz  15 košnica, a u ostalih 15 nije bilo ni grama.

- Zavisi, kao kod koga, podbačaj je za 20 do 30 odsto, a u pojedinim slučajevima i 50 na normalnu godinu. Kod mene je oko 50 odsto što do sada ne pamtim.

Pčele su u planinskom selu koje je gotovo napuštenu u izuzetnom prirodnom ambijentu na 700 metara nadmorske visine, smešteno na Dragobuškom ridu u blizini Trstenske reke.

Košnice su pored moje kuće koja je još od pamtiveka, ali u dobrom stanju i može da se koristi.

U neposrednoj blizini su bagremove šume i livade sa najmirisnijom travom koja je najkvalitenija u čitavom kraju.

Imam prvoklasan med koji nema cenu, kako mi to pčelari kažemo, a prodaje se oko 5 evra po kilogramu – ističe Stojan.   

Pred penzijom je, ima 38 godina radnog staža, skoro 30 je bio portir u obližnjoj pilani u Vlasu, a kad se zatvorila, pre sedam godina, morao je da prihvati posao šumskog radnika inače bi bio otpušten.

- Nije nimalo lako početi sa napornim radom u 50. godini. Punih sedam radim po šumama, sečem drva, izvlačim, tovarim, duša mi zna koliko je teško, ali mora se. da nisu pčele ne bih mogao da izdržim.

Poslušao sam savet jednog starijeg pčelara, bilo je to pre više od 30 godina, rekao je: “Sinko, kupi košnice, nabavi pčele, jedno jato za početak, daćeš novac, ali taj novac će ti kupiti ljubav koja će te održavati u životu. I tako je bilo! – kaže Stojan.

Za njega važi deviza “Il radi, pa imaj, il nestani da te nema”.

- To sam naučio od dede i oca koji su život prihvatili u planini kao muku, ali i kao Božji dar jer su u nama deci videli produžetak i smisao života.

Živeli smo u pasivnom kraju i prvi savet je bio da trebamo da se bavimo raznim stvarima, da se ne oslanjamo samo na poljoprivredu, koja uglavnom u planini zavisi od Božje volje, već da imamo neko dopunsko zanimanje koje će nam omogućiti da prehranimo sebe i decu – navodi Stojan.

Dušan Đorđević
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: