Petlovi kukuriču po redu starešinstva

Zabava - Ponedeljak 27.07.2015 - 10:55

Glavni pevac se prvi oglašava u zoru, dok mladi petlići strpljivo čekaju svoj red, ističu japanski naučnici koji su uspeli da dokuče ovu dugo čuvanu tajnu u kokošjem carstvu.

Poziv za ustajanje. Foto: Peter Miller/Flickr.com Poziv za ustajanje. Foto: Peter Miller/Flickr.com

Sve nas je barem jednom u cik zore probudilo prodorno "kukuriku" za kojim je usledilo još nekoliko sličnih, zapovednih poziva na ustajanje.

Ali, kako petlovi odlučuju ko će prvi medju njima da kukurikne dosad je bila misterija kako za ranoranioce, tako i za naučnike.

Tokom istraživanja, obavljena je serija eksperimenata sa pticama u kavezima koja je pokazala da postoji "dobro ustaljeni redosled prema starešinstvu".

"Glavni petao uvek kukurikne prvi, a zatim se, u zavisnosti od mesta na društvenoj lestvici, oglašavaju redom svi ostali", ističe se u studiji objavljenoj u časopisu Scientific Reports.

"Kada bi šef parade bio fizički uklonjen iz grupe, njegovo mesto bi odmah zauzeo drugi po činu", navode japanski stručnjaci.

Veruje se da petlovi kukuriču kako bi obeležili svoju teritoriju, "blagovremeno" upozoravajući eventualne suparnike.

Kokoške su veoma društvene životinje, medju kojima postoji stroga hjerarhija. Već prilikom prvog susreta, petlovi uspostavljaju "red" i to na starinski način - tučom.

Najjači pevci tako imaju prvenstvo u pristupu hrani, damama i izboru mesta u kokošinjcu.

Prethodnim istraživanjem je ustanovljeno da tajming kukurikanja kontroliše unutrašnji biološki, odnosno cirkadijski sat kog poseduje ne samo glavni pevac već i njegove mladje kolege, samo što su oni, iz "društvenih ozbira", prinudjeni da suzbiju svoj prirodni ritam i čekaju na red.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: