Planeta džeza u Beogradu

Zabava - Sreda 26.10.2016 - 08:42

Pijanista Vlada Maričić sa svojim kvartetom otvara u sredu uveče 32. beogradski džez festival

Američki muzičar Dejna Leong nakoncertu u Beogradu; FOTO: S. Milojković Američki muzičar Dejna Leong nakoncertu u Beogradu; FOTO: S. Milojković

Čast da otvori 32. beogradski džez festival, koji počinje večeras u 19.30 u Velikoj sali Doma omladine, imaće naš džez pijanista Vlada Maričića, koji će svirati sa svojim kvartetom, ali i sa američkim trubačem Brajanom Linčom.

U Centru „Sava” publika će sutra moći da čuje dva muzičara čija komunikativna muzika uspešno dolazi na korak od popa. To su Avišaj Koen iz Izraela i virtuoza na usnoj harmonici, zvezdu flamenko džeza, Antonija Serana iz Španije.

Prvi će nastupiti sa svojim triom, a drugi sa svojim kvintetom. U petak će se predstaviti bubnjar Džek Didžonet, a potom i basista Dejv Holand, obojica iz SAD.

U ponoćnom programu u Domu omladine do 30. oktobra fokus će biti na novoj skandinavskoj školi, a sviraće najbolji savremeni sastavi iz Norveške, Danske, Švedske i prvi put sa Islanda.

Festival se završava predstavljanjem autora raznih generacija iz Srbije, od Silarda Mezeia, preko „Ščime trija” do „Konzilijuma”.

Kuriozitet festivala predstavlja nastup nekadašnje hrvatske pop zvezde Vesne Pisarević, koja će se predstaviti kao džez pevačica.

Sve teme ovogodišnjeg džez festivala, na kojem će nastupiti umetnici iz 17 zemalja, svode se na jednu, a to su emocije, poručio je programski menadžer festivala Dragan Ambrozić.

„Globalizacija je poslednjih decenija obeležila džez zajednicu koja svakog sekunda zajednički diše i hteli smo da kroz program obeležimo tu neospornu činjenicu”, rekao je Ambrozić.

Gradski menadžer Goran Vesić, ujedno i predsednik Organizacionog odbora festivala, izjavio je da budžet ovogodišnjeg festivala iznosi 200.000 evra, što je četiri puta više od godine kada je obnovljen.

Broj prodatih ulaznica raste, istakao je Vesić, a u gradski budžet se slilo četiri miliona dinara od prodatih ulaznica.

Prošle godine, podsetio je Vesić, prodato je 10.000 ulaznica, a sada se očekuje i do 15.000 posetilaca jer će deo koncerata biti u Centru „Sava”.

„Ovaj festival treba da pokaže koliko je Beograd evropski grad u pravom smislu te reči. Džez je počeo da se svira u Beogradu samo godinu dana nakon Pariza, a to je, ako mene pitate, muzika slobode”, zaključio je Vesić.

Sekretarka za kulturu Beograda Ivona Jevtić ukazala je da će u Domu omladine, koji je od početka festivala njegov organizator i producent, biti održano 19 od ukupno 21 koncerta, a preostala dva će biti u Centru „Sava”.

Ona je dodala da je grad Beograd, kao osnivač i pokrovitelj festivala, ove godine izdvojio devet miliona dinara, dok je Ministarstvo kulture, takođe pokrovitelj manifestacije, izdvojilo 1,7 miliona dinara.

Veliku podršku festivalu dale su ambasade Izraela i Sjedinjenih Američkih Država.

 
Jedanaest godina festivala na 24 fotografije

U okviru pratećeg programa, u holu Doma omladine Beograda postavljena je izložba zvaničnog fotografa festivala Stanislava Milojkovića pod nazivom „Beogradski džez festival 2005–2015”.

Kroz 24 odabrane fotografije, autor postavke pruža svojevrsni presek poslednjih 11 godina festivala.

Milojković je pokušao da prikaže deo atmosfere s koncerata brojnih džez umetnika u različitim prostorima i da dočara raznovrsnost ove muzike i autentičnost izvođača.
 

Politika, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: