Pomeranje sata izaziva rast učestalosti infarkta

Zabava - Subota 29.03.2014 - 17:23

Prolećno pomeranje sata jedan čas unapred dovodi do osetnog porasta učestalosti srčanih udara - za 25 odsto - prvog narednog ponedeljka, ukazuje američko istraživanje obavljeno na Univerzitetu Kolorada.

hang_in_there / Flickr.com hang_in_there / Flickr.com

S druge strane, prilikom vraćanja satova za jedan čas unazad tokom jeseni, prvog narednog utorka se registruje smanjenje učestalosti srčanih udara za 21 odsto, izveštava AFP.

Tokom cele prve nedelje i nakon prolećne i nakon jesenje promene, ukupan nivo infarkta se ne razlikuje od prosečnog nedeljnog broja bilo koje druge nedelje u godini, što znači da se organizam adaptira na promenu, ističu stračnjaci.

- Moguće je da su ljudi veoma osetljivi na gubitak i jednog sata sna i da su oni koji već imaju predispoziciju za infarkt pod većim rizikom da ga dožive posle nagle promene satnice -  zaključuje Amnit Sandu, vođa ovog istraživanja.

Kontroverzno prolećno i jesenje pomeranje sata - prvi put uvedeno u nekim zemljama tokom Prvog svetskog rata radi uštede energije - po nekima više nije od koristi i treba ga ukinuti.

U navedenom istraživanju korišćeni su podaci jedne mičigenske bolnice. Sandu napominje da je sledeće na redu upoređivanje tih rezultata sa trendom srčanih udara na Havajima i u Arizoni - gde se ne primenjuje prolećno i jesenje pomeranje sata.

TANJUG, B92, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: