Porast porodičnog nasilja

Lokalne vesti - Nedelja 23.11.2014 - 09:24

U Vranju je u porastu porodično nasilje, a statistike pokazuju da su nasilnici najčešće muževi odnosno očevi, a žrtve deca, žene i starije osobe.

Ilustracija Ilustracija

Prema evidenciji Centra za socijalni rad u prošloj godini među žrtvama nasilja bilo je 117 deteta, 52 žene i 14 starijih osoba, među njima devet žena i pet muškaraca.

U rešavanju problema porodičnog nasilja i zaštiti žrtava nasilja dece i žena, prema rečima nadležnih u Centru za Socijalni rad novina je što se sada nasilnik posebno tretira.

- Žene žrtve nasilja se sklanjaju u Prihvatnu stanicu Centra za razvoj usluga socijalne zaštite, a sa nasilnikom treba da se radi – kaže sociolog Slavica Nešić.

Sprovođenje tretmana sa nasilnikom prema njenim rečima značajan je za promenu njegovog ponašanja i odnosa prema porodici.

 - Kroz tretman nasilnik shvata da je nasilje naučen obrazac ponašanja koji se može promeniti i omogućiti  da normalnije živi sa ljudima i u porodici – kaže Nešićeva.

Iskustvo je prema njenim rečima pokazalo i neophodnost preventivnog rada na problemima dece iz porodica očeva nasilnika.

 - Prevencija bi trebalo da bude fokusirana na dete, na porodicu i što je jako važno na socijalnu mrežu u kojoj se dete nalazi.

Današnja porodica nažalost opterećena je brojnim problemima, zbog kojih je njena stabilnost ugrožena, a funkcije oslabljene – kaže Nešićeva.

Ona ocenjuje da Centar za socijalni rad ima veliki značaj po pitanju pokretanja postupka kao i podrške žrtvi da sama inicira postupak i bude spremna i odlučnija da učestvuje u istom i istraje.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: