Poslednji minut ove noći imaće 61 sekundu

Zivot i stil - Utorak 30.06.2015 - 11:35

Vreme ne čeka nikoga, ali će noćas svako od nas dobiti jedan sekund više.

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kada biste kojim slučajem pri ruci večeras imali atomski časovnik, videli biste na njegovom ekranu 23:59:60, pre nego što otkuca 00:00:00.

Dodatni sekund ubačen je kako bi omogućio da se atomski časovnici usklade sa Zemljinom rotacijom, koja se polako usporava, ali tehnološke kompanije i svi oni koji se bave internetom strahuju da bi taj jedan sekund mogao da izazove pravi haos.

“Postoje posledice manipulisanja vremenom”, kaže Piter Viberli, naučnik Nacionalne fizičke laboratorije u Velikoj Britaniji koji je trenutno zadužen za definisanje srednjeg vremena po Griniču.

“Pošto se prestupne sekunde ubacuju tek sporadično, teško je primeniti ih na računare, pa greške mogu izazvati privremeni pad sistema”.

Poslednji put kad je dodat sekund 2012. Mozilla, Reddit i LinkedIn su “pali”. U Australiji je na čekanju bilo čak 400 letova, jer je sistem čekiranja u aviokompaniji Qantas potpuno otkazao.

Potreba za prestupnom sekundom postoji zbog neophodnosti tačnih časovnika. Bez ispravki, vreme bi postepeno prestalo da se računa na osnovu Zemljine rotacije, što znači da bi za oko 800 godina Sunce bilo na najvišoj tački neba u 13h, umesto u podne.

SAD i Francuska žele da ukinu prestupne sekunde, ali Britanija, Rusija i Kina smatraju da je tehničke izazove moguće prevazići.

“Oduvek smo Zemljinu rotaciju uzimali za ključnu referencu u merenju vremena, a od koristi je i astronomima i navigatorima”, kaže Viberli. “Ne treba prekidati tu tradiciju, a da pažljivo ne odvagamo posledice”.

Konačna odluka trebalo bi da se donese u novembru na sastanku Međunarodne unije za telekomunikacije, važnog tela Ujedinjenih nacija.

B92

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: