Poverenik i Zaštitnik u Vranju

Lokalne vesti - Sreda 01.10.2014 - 12:55

Godišnji izveštaji za 2013.godinu Zaštitnika prava građana i Poverenika za informacije od javnog značaja predstavljeni su u sredu na tribini u Vranju.

Janković i Šabić u Vranju Janković i Šabić u Vranju

Govoreći o pravima građana kao takvim Zaštitnik građana Saša Janković rekao je da želi da čuje koliko su podaci iz Izveštaja relevantni iz ugla lokalne samouprave, odnosno lokalne sredine.

- Smatram iz više razloga da je Srbija beogradizovana. Nužno je proveriti sa ljudima iz lokalnih sredina da li su podaci iz Izveštaja, predlozi, nalazi i mišljenja koji se tiču Srbije, relevantni  i za lokalne sredine u Srbiji.

I to iz ugla lokalnog pravosuđa, administracije, sudija i lokalnih organizacija.

Građani ne vide javni sektor kao pravičan i pravedan, ali je i šteta je što su svi u javnom sektoru pretstavljeni kao neradnici i korumpirani ljudi. Činjenica je da nije tako – rekao je Janković.
 
Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić rekao je da nije samo Beograd Srbija, i da je potrebna dobra procena stvari i na lokalu kada su u pitanju ljudska prava, i to na način koji omogućava da se problemi rešavaju.

- Malo je modernih zakona u Srbiji koji su odmah dali rezultate. Onog momenta kada broj žalbi povereniku i zaštitniku građana počne da opada, to će biti znak da smo dostigli neki nivo.  

Kada je u pitanju zaštita podataka o ličnosti, u Srbiji imamo nezamislive povrede i prodor u privatnost, koji su nezamislivi u svetu ka kome mi težimo kao zemlja, odnosno nisu zamislivi bez nekih sankcija - rekao je Šabić.   

Gradonačelnik Vranja Zoran Antić je u ime domaćina rekao da Vranje slovi za jednu otvorenu građansku sredinu, gde nema podela ni razdvajanja po bilo kom osnovu.  

- Vranje je grad koji ima službe koje svakodnevno komuniciraju sa građanima .

Ovo je prilika da vidimo dokle smo kao lokalna sredina napredovali u zaštiti prava čoveka i građanina, kao i stvaranju određenog miljea koje će pogodovati zaštiti prava građana.  

Grad Vanje ima svog zaštitnika građana i službu koja se bavi pravnom pomoći.

Veliku zahvalnost Vranje duguje  NVO sektoru, nakon čijih saveta su mnoge stvari implementirane u gradske odluke – podsetio je Antić.

Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbije, rekla je da je u današnje vreme  veoma primetan pritisak sudija na sudije, u odnosu na ranije. Ona  se osvrnula na značaj pojedinih zakona, koji su uticali na poboljšanje rada pravosuđa.

- Prava koja deluju kao površna i formalna kada se stvarno koriste mogu da donesu neku dobit. U poslednje tri godine nije bilo zaštitnika građana i poverenika kome se nismo obraćali kao sudije.

Da nije bilo prava da dobijemo podatak od javnog značaja, ne bismo bili tako efikasni.

Osećamo se mnogo  moćniji sa podacima koje na kraju dobijemo, po osnovu pomenutih zakona – rekla je Boljević

Tribine sa ovom tematikom, nakon Vranja, održavaju se u još četiri grada u Srbiji.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: