Preminuo Mirko Đorđević

Nacionalne vesti - Petak 18.04.2014 - 15:34

Verski analitičar i publicista Mirko Đorđević preminuo je u 76. godini života, navodi sajt "Peščanik".

Đorđević Đorđević

Mirko Đorđević je rođen 29. novembra 1938. u Brodu kod Crne Trave, u južnoj Srbiji. Školovao se u Beogradu, gde je magistrirao komparativnu književnost.

Bio je član Društva književnika Srbije, koje je napustio u znak protesta posle razaranja Vukovara krajem 1991. godine i sa još nekoliko kolega osnovao Forum pisaca.

Bio je jedan od urednika lista "Republika", redovan saradnik "Danasa" i "Peščanika". Bio je član Foruma pisaca, PEN kluba, Nezavisnog društva novinara Vojvodine i dobitnik nagrada – “Konstantin Obradović” 2007. za unapređenje i širenje kulture ljudskih prava; “Dušan Bogavac” 2008. za etiku i hrabrost; “Vukove povelje” 2008. za vrhunska ostvarenja u istraživanju nacionalne kulture i pedagoške baštine i Nagrade za toleranciju među narodima Vojvodine 2009. godine.

Objavio je veliki broj autorskih knjiga (“Osmeh boginje Klio” 1986; “Znaci  vremena” 1998; “Sloboda i spas – hrišćanski personalizam” 1999; “La voix d`une autre Serbia”, Pariz 1999; “Legenda o trulom Zapadu” 2001; “Sjaj i beda utopije” 2006; “Kišobran patrijarha Pavla” 2010; “Balkanska lađa u oluji” 2010; “Oslobođenje i spasenje” 2012; "Pendrek i prašina" 2013.).

Sarađivao sa brojnim međunarodnim stručnim časopisima, priredio mnogobrojne knjige, prevodio je sa ruskog i francuskog jezika.

Krajem oktobra 2002. bio je jedan od devet intelektualaca koji su uputili javnosti Srbije apel u kojem pozivaju na suprotstavljanje radikalnom nacionalizmu i populizmu, a 2003. je priredio knjigu "Srpska konzervativna misao" koja govori o velikoj prisutnosti svetosavskih organicističkih ideja u Srbiji.

Živeo je i radio u Šimanovcima u Sremu.

Više od 40 godina je bio u braku sa suprugom Mirom, sa kojom ima dvoje dece.

Bio ravnodušan prema tome što je na spisku "srbomrzaca"

Đorđević je pre dva dana bio saslušan u Višem tužilaštvu u Beogradu kao svedok u istrazi protiv pripadnika organizacije “Naši” Ivana Ivanovića, zbog objavljivanja spiska “30 najvećih srbomrzaca”, na kojem se našao i sam Đorđević. Verski analitičar rekao je da je ravnodušan prema “spisku” jer smatra da je u srpskoj tradiciji da se ljudi različitih stavova međusobno nazivaju izdajnicima.
 

OK RADIO, Blic

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: