Promene na telu u trudnoći za koje morate da znate

Zivot i stil - Petak 14.11.2014 - 23:09

Uprkos malim tegobama, neka vam trudnoća bude vaše najlepše razdoblje u životu...

Foto: edgarholguin/Flickr.com Foto: edgarholguin/Flickr.com

Nema sumnje da je trudnoća predivna stvar. Nositi malo biće u sebi izaziva divna osećanja zadovoljstva i nežnosti, ali isto tako, trudnoća je razdoblje koje prati veliki niz neugodnih i ne toliko dobrih simptoma. To mogu da potvrde mnoge mame, međutim, većina će na njih lako zaboraviti kada vidi osmeh svog deteta.

Tamnjenje kože, oticanje tela, umor

Za promene na koži tokom trudnoće najviše su krivi hormoni. Obično dolazi do tamnjenja kože (hiperpigmentacija) na licu ili se pojavljuje tamna crta po sredini stomaka ("linea negra"). Na žalost, ovakva promena ponekad ostane i trajna. Može da se sakrije jedino pomoću šminke, a spreči izbjegavanjem sunca. Radi se o pigmentaciji kože, a isto mogu da potamne i bradavice, mladeži, pegice. Dolazi i do određenih promena kada se radi o kosi i noktima, a te promene zavise od žene do žene. Nekima će se kosa veoma prorediti, dok će drugima postati zdravija i sjajnija. Ista stvar je s noktima. Međutim, neizbežno je primetiti i povećan rast malja na telu tokom trudnoće.

Oticanje tela, posebno nogu

Oticanje u trudnoći izazvano je zadržavanjem vode u telu. Iako je nemoguće izbeći ovaj problem, može se sprečiti ili smanjiti time što ćete piti puno vode, i pravilnom ishranom i kretanjem. Ako naglo dobijate kilograme, noge će lakše oticati i problemi će biti veći. Vodu bi, bez obzira na učestalo mokrenje, trebalo da pijete u velikoj količini jer ćete time pročistiti organizam.

Umor

Velika je razlika između onoga "malo pospani" ili "umorni". Obično do iscrpljenosti dolazi zbog anemije koja jse često javlja tokom trudnoće. Malokrvnost rešite ishranom i redovno kontrolišite nivo gvožđa u krvi.
 

ŽENA.HR, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: