Protest radnika Jumka u Beogradu

Lokalne vesti - Ponedeljak 22.09.2014 - 13:16

Oko 250 radnika „Jumka“ iz Vranja protestovalo je u ponedeljak u Beogradu, ispred zgrade Ministarstva privrede, kako su ranije i najavili.

Radnici Jumka na jednoom od protesta Radnici Jumka na jednoom od protesta

Radnici su na ovaj način izrazili nezadovoljstvo zbog svog položaja i kako tvrde 30 neisplaćenih plata.

Oni su tražili da ih primi i ministar Željko Sertić, da bi ih obavestio da li je neko od potencijalnih kupaca dostavio Agenciji za privatizaciju pismo o zainteresovanosti za „Jumko“.

Ranka Savić, šefica ASNS-a, sindikata koji je organizovao protest,  Ranka Savić, navela je da su zbog lošeg stanja u fabrici, u poslednjih 10 dana umrle četiri radnice „Jumka“, a da je „ogroman broj radnika zbog stresa oboleo od karncinoma“.

- Došli smo kod ministra Sertića da ukažemo, da radnici nemaju više hleba da jedu, deca im se ispisuju iz fakulteta, postalo je nemoguće živeti u Vranju.

Ako je Srbija socijalna država i ako svi govore da se vodi raccuna o siromašnima, evo danas smo tu nadam se da će neko da nas primi i kaže šta će biti sa ovim ljudima - naglasila je Savić.

Glavni poverenik ASNS „Jumka“ Snežana Veličković navela je da radnici svakodnevno već pet meseci štrajkuju ispred fabrike, ali rukovodštvo nema sluha za njihove probleme, već je zaposlilo još 200 radnika.

- U „Jumko“ bi prvo trebala da dodje finansijska policija za privredni kriminal. „Jumko“ svake godine ide u bolokadu i u propast, kako fabrika ide u propast tako i radnici.

Direktori žive ko „bubreg u loju“, imaju po dve kuće i dva automobila, a niko ništa ne preduzima - istakla je Veličković.

Po njenim rečima, novi direktor „Jumka“ Goran Đorđević ogradio je fabriku rešetkama, i uveo privatno obezbedjenje, kako bi sprečio radnike da štrajkuju, pokazujući novinarima fotografije radnica „Jumka“ u modricama, koje su im, kako je navela, naneli pripadnici policije i privatnog obezbedjenja.
 

OK RADIO, BETA

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: