Protesti širom Amerike

Svetske vesti - Sreda 26.11.2014 - 09:31

Drugog dana nemira u SAD zbog odluke suda da se policajac koji je ubio afro-američkog tinejdžera u Fergusonu ne optuži, protesti su se proširili na više od 170 gradova.

(Foto: videoaktif.net) (Foto: videoaktif.net)

Najjači protesti su u Fergusonu, gde su tokom noći vlasti poslale još 2.200 pripadnika Nacionalne garde.

Policija je na kritične tačke izvela oklopna vozila, koristi suzavac, a po prvi put su na ulicama i policijski psi.

Objavljeno je i da "svako ko je na ulicama može biti uhapšen", a u poteri za demonstrantima po sporednim ulicama pomaže i jedan helikopter.

Kako je saopštila policjia, uhapšene su 44 osobe zbog različitih dela, što je "bolja situacija nego dan ranije, kada je policija privela 80 lica".

Postoje navodi i da policija u poslednjim satima pokušava da ukloni novinare sa ulica, pod pretnjom hapšenjem.

Kako javlja BBC, na ulicama gradova širom SAD marširaju hiljade ljudi, a u Denveru i Portlandu je policija koristila suzavac kako bi ih rasterala.

U Njujorku je policija saopštila da "ostavlja prostor demonstrantima da dišu".

- Sve dok nisu nasilni i dok ne čine radnje koje stvaraju nemir i strah i dok nema vandalizma, radićemo sa njima, kako bismo im obezbedili pravo da demonstriraju - rekao je komesar policije Vilijam Braton.

CNN piše da se protesti šire od obale do obale i da su ljudi na ulicama Los Anđelesa, Njujorka, Vašingtona, Čikaga i drugih gradova, kao i da u nekim ima i nereda, pljačkanja i sukoba sa policijom.



 

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: