Re - brendiranje: Vranjsko slatko od tikvica

U fokusu - Sreda 17.09.2014 - 07:40

Nekada je u Vranju svaka kuća pravila slatko, uglavnom od voća koje se gajilo u dvorištima: belih trešanja, kajsija, šljiva, grožđa i dunja.

Ko  bi rekao da od ovoga može da se pravi i slatko? Ko bi rekao da od ovoga može da se pravi i slatko?

Pravilo se i od kupina koje su se brale iznad Goliča, gde je uzvišenje Ćumka, ali u drugom područjima oko Vranja, čak i u Mijovcu, pored Veternice.

Bele trešnje su odabirane po veličini, a brale su se, kako se govorilo, “pre nego da fate crve”.

Kajsije su morale da budu krupne, kako bi nekoliko  polutki ispunilo šafolj (posebnu posudu za slatko).

Od ljuštenih šljiva se pravilo obično slatko, kao i  ono “za sramne goste” sa jatkama oraha koje su se stavljale u šljive.

Za slatko od grožđa koristlo se sortna domaća krupna belka, a specijalnim kukastim iglama su se vadile semenke i nožićem ljuštila  zrna.

Od dunja se pravilo slatko “na kocke” i od rendanih dunja sa jatkama oraha ili kako ga u Vranju zovu “slatko na rende”. Bilo je nezamislivo da u kuću uđe gost i ne posluži se slatkim i čašom vode sa bunara.

Vranjanke su znale da pored standardnog slatka naprave i neko specijalno, kako bi se “tafrile pred gostima” (pravile važne). Uglavnom je to bilo od latica mirisnih ruža, kora lubenica, od tikvica…  

Tako je i nastao stari vranjanski recept za slatko od tikvica koje se i danas čuva od zaborava, kao u familiji Kumanovci.

Kod njih,  takvo slatko je omiljeno, pa domaćica Slađana i njen suprug Zoran objašnjavaju kako se pravi na vranjanski način koji su oni nasledili od svojih predaka.

- Tikvice se oljušte, potom iseku specijalnim nožićem na rebraste kockice. Nakon toga se stave da odstoje u krečnu vodu otprilike 20 do 25 minuta.

Kad odstoje, isperu se hladnom vodom, stave u šerpu i naliju hladnom vodom. Kuvaju se dok ne proključa, ponavlja se pet do šest puta, uz obavezno stavljanje po dva limunova lista, znači potrebno je ukupno desetak listova.

Kad su tikvice skuvane stave se da se ocede u đerđef. U posebnu šerpu stavi se  1700 grama šećera, nalije se vodom i skuva se sirup.

Kad sirup bude gotov, spustaju se komadi tikvice u sirup i ostavljaju da se kuvaju pet minuta. Doda se jedna šolja vode, sok od dva limuna i dve kesice vanilinog sećera.

Voda se doliva još dva puta i to po jednu šolju otprilike na 10 minuta i kad sok bude gustine meda izrezati jedan limun na tanke kolutove i poređati preko tikvica.

Skloni se sa vatre, prekrije mokrom krpom i ostavi da se hladi. Tek sutradan se sipa slatko u tegle – pričaju Slađana i Zoran.

Kao pravi Vranjanci pozivaju sve dobronamernike da ga  probaju “dok ima”, kako kažu, jer je dosta zahtevno i od jedne ture izađu svega pet tegli.

Dušan Đorđević

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: