Rusi direktno ušli u Ukrajinu?

Svetske vesti - Četvrtak 28.08.2014 - 12:40

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je da su ruske trupe ušle na istok zemlje i da će u Kijevu zbog toga biti održani hitni sastanci.

SAD; Nemačka i Ukrajina optužuju Rusiju za vojnu invaziju u Ukrajini SAD; Nemačka i Ukrajina optužuju Rusiju za vojnu invaziju u Ukrajini
Ranije u četvrtak više zapadnih zvaničnika je navelo da je Rusija direktno umešana u eskalaciju sukoba na istoku Ukrajine, dok Moskva demantuje da direktno pomaže separatiste. 
 
Američki ambasador u Ukrajini Džefri Pjat izjavio da je Rusija "direktno umešana" u borbe proruskih pobunjenika i snaga ukrajinske vlade na istoku zemlje. 
 
- Veći broj ruskih vojnika direktno je uključen u borbe na ukrajinskoj teritoriji - napisao je Pjat na Tviteru. 
 
On je dodao da je "Moskva direktno umešana u sukob" i da je nedavno na istok Ukrajine "poslala svoj sistem protivavionske odbrane, uključujući Pancir S1" - mobilni artiljerijski protivavionski sistem zemlja-vazduh s raketnaa kratkog do srednjeg dometa. 
 
Portparol nemačke kancelarke Angele Merkel, Štefan Zajbert, izjavio je u sredu da je priliv ruskih snaga i oružja u Ukrajinu veliki problem i da mora da prestane.
 
Švedski šef diplomatije Karl Bilt kratko je napisao na svom Tviter nalogu da se sada "jasno vidi borba između Rusa i ukrajinskih snaga na istoku Ukrajine".
 
Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je da je eventualno prisustvo ruskih vojnika na istoku Ukrajine "neprihvatljivo". 
 
- Ukoliko se pokaže da su ruski vojnici na ukrajinskoj teritoriji, to ne bi moglo da se toleriše, to bi bilo neprihvatljivo - rekao je Oland u Parizu, na sastanku sa ambasadorima Francuske. 
 
Francuski predsednik je apelovao na Rusiju da "poštuje suverenitet Ukrajine" i da "prestane da pruža podršku separatistima".
 
B92, Agencije, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: