Sahara je bila jezero!

Zabava - Petak 03.07.2015 - 11:15

Zakoni prirode su oduvek bili tajanstveni, a ponekad i kontradiktorni. Ovu tvrdnju potvrđuje i otkriće o tome šta se ne tako davno nalazilo na severu afričkog kontinenta.

Vlažni period na severu Afrike naglo završio. Foto: AP/Jerome Delay Vlažni period na severu Afrike naglo završio. Foto: AP/Jerome Delay

Britanski naučnici su, naime, zaključili da se na mestu današnje Sahare nekada nalazilo najveće slatkovodno jezero na svetu - Mega Čad!

Brojne analize su pokazale da se vlažni period na severu Afrike naglo završio pre oko 5.000 godina i isušio jezero gotovo u potpunosti. Taj proces je bio pri svom kraju pre oko  svega hiljadu godina.

Nekada najveći izvor vode na Zemlji, koji je zahvatao površino od 360.000 kvadratnih kilometara Centralne Afrike, ispario je i smanjio se, a ovo otkriće rasvetlilo je i pitanje održanja i, štaviše, rasta amazonskih šuma. Naime, pesak koji je ostao nakon isparenja jezera, nošen vetrom preko Atlantika, pomaže đubrenje ovih šuma.

Ipak, pod znakom pitanja ostaje kako su šume dobijale neophodne sastojke pre nego što se ovo jezero smanjilo.

Danas jezero Čad zahvata površinu od 366 kvadratnih kilometara i prostire se između Čada, Nigerije i Kameruna.

Doktor Simon Armitaž iz Geografskog odeljenja Univerziteta "Rojal Holovej" ističe da su amazonske tropske šume poput saksije sa cvećem koju je neophodna svakodnevno zalivati i đubriti hranljivim sastojcima kako bi se održala.

Nationalgeographic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: