Skandalozno poskupljenje vode

Lokalne vesti - Utorak 23.09.2014 - 11:01

Voda u Vranju od 1. oktobra biće skuplja za 21 odsto i prema najavama nadležnih iz „Vodovoda“, ona će svake godine poskupljivati.

I to je tek početak! I to je tek početak!

Zamenik direktora tog javnog preduzeća Srđan Dekić kaže da su poskupljenja neminovna, jer je reč o „planu usaglašavanja tarifa“ na osnovu kojeg će biti vraćan kredit KFW banci.

– „Vodovod“ je 2012. godine potpisao trilateralni ugovor o korišćenju sredstava KFW banke.

Članom tog ugovora grad se obavezao da će ispuniti zahteve, a naročito da će sprovesti plan prilagođavanja cena, odnosno plan usaglašavanja tarifa.

Gradsko veće je maja 2012. godine je donelo zaključak o prihvatanju plana za prilagođavanje tarifa. To znači da će cena vode biti povećavana do 2017. godine – kaže Dekić.

Kako saznaje OK Radio, planom je predviđeno da naredne godine cena vode bude povećana za skoro 15 odsto, a 2016. godine za skoro sedam odsto.

– Neusvajanjem zahteva „Vodovoda“ za povećanje cene vode, dolazimo u opasnost da se davalac kredita, KFW banka, povuče iz projekta odnosno da prestane da finansira kapitalne investicije.

U tom slučaju bi Grad morao da iz svojih sredstava otplaćuje kredit – kaže Dekić.

Odluka o povećanju cena vode i kanalizacije izazvala je brojne polemike na sednici lokalne Skupštine.

I poverenik SNS u Vranju Goran Nikolić smatra da je uvećanje cene za 21 odsto skandalozan čin lokalne samouprave, jer je to, kako je kazao, „još jedan drastičan udar na i tako prazan džep građana“.

– Mislim da to ni u kom slučaju nije opravdano, bez obzira što je možda i bilo neophodno. To je novi udar na džep i to u vreme kada se smanjuju plate i penzije, što je po meni katastrofalno.

Primereno bi bilo da je cena povećana maksimalno do 10 odsto, ukoliko je moralo do toga da dođe, a već 21 posto je skandalozna cifra – kaže Nikolić.

Novim povećanjem cene vode i kanalizacije, građani će umesto dosadašnjih 56.57 dinara od 1. oktobra plaćati 68,58 dinara.

Cena za pravna lica biće 181,79, dok je sada 149,97 dinara.       

autor: Aleksandar Aca Stojković

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: