Slovenija gost za EU

Svetske vesti - Ponedeljak 01.09.2014 - 23:12

Bivši slovenački ministar Dimitrij Rupel izrazio je zabrinutost jer se Slovenija na konferenciji EU o Zapadnom Balkanu našla "na balkanskoj strani stola".

Sloveniju stavili za sto sa Balkanom (Foto: allmyfriendstravel.com) Sloveniju stavili za sto sa Balkanom (Foto: allmyfriendstravel.com)
Bivši slovenački ministar spoljnih poslova je sa više slovenačkih političara ubog toga uputio pismo mandataru za sastav nove slovenačke vlade Miru Ceraru.
 
"Iznenađujuće je da nas posle dvadeset godina udaljavanja od jugoslovenskog modela EU očigledno tretira kao državu koja pripada jugoslovensoj grupi", poručio je Rupel Miru Ceraru po završetku konferencije o Zapadnom Balkanu. 
 
U pismu dalje objašnjava da su svi učesnici konferencije bili podeljeni na domaćine - Austrija, Francuska, Nemačka - i goste - Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Slovenija i Srbija. 
 
Rupel je u svom pismu napisao da je očigledno da EU smatra Sloveniju za zemlju kojoj je potrebna pomoć i da je treba uvrstiti u neku novu balkansku ili jugoslovensku zajednicu. 
 
Po njegovim rečima, glavna poruka ove konferencije je da EU uprkos tome što je Slovenija još 2008 godine predsedavala EU ne smatra za domaćina nego za gosta kome je potrebna pomoć i koga treba disciplinovati. 
 
Rupel je budućem premijeru poručio da od njega očekuje da će sastaviti vladu koja će razumeti poruku Berlina i da će je voditi tako da se Slovenija na sleećoj konferenciji nađe sa evropske strane stola, preneli su slovenački mediji.
B92, Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: