"Smanjujemo plate zbog budućnosti Srbije"

Nacionalne vesti - Sreda 22.10.2014 - 14:01

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da će smanjenje plata i penzija biti privremeno i delimično i da će stupiti na snagu 1. novembra, uticaće na plate i penzije koje se isplaćuju u decembru.

Zvezdoznanac: Vujović FOTO BLIC Zvezdoznanac: Vujović FOTO BLIC

Istovremeno, dodao je, smanjenjem plata i penzija ukida solidarni porez koji je do sada bio na snazi.

Vujović je naglasio da će penzije i plate u javnom sektoru biti vraćene čim se uspostavi realni nivo dohodaka koji može da se obezbedi na duži rok.

- Privremeno i delimično smanjivanje usmereno je na obezbeđivanje dovoljne uštede na rashodima. Mi u najvećoj mogućoj meri uvažavamo princip solidarnosti i socijalne pravde kao ustavno načelo - rekao je Ministar finansija.
 
Vujović je najavio danas da će plate u javnom sektoru iznad 25.000 dinara biti smanjene linearno za 10 odsto, dok će penzije iznad te sume biti smanjivane po
progresivnoj stopi.

Većina penzionera, 61 odsto, biće izuzetno od svakog smanjenja, tako da oni koji imaju penzije ispod 25.000 dinara neće biti pogođene ni za jedan dinar, rekao je Vujović na konferenciji za novinare.

Vujović je, govoreći o smanjenju penzija, naveo primer da će penzija od 40.000 dinara biti smanjene za 3.300 ili oko osam odsto.

Zakoni stupaju na snagu 1. novembra, pa će umanjenje isplate biti 5. odnosno 20. decembra, kada idu isplate u državi, objasnio je Vujović.

Vujović je izjavio da će predlog rebalansa budžeta biti danas upućen u Skupštinu Srbije i da očekuje da će se taj predlog na dnevnom redu paralmenta naći u petak 25. oktobra. On je rekao da očekuje i da već u nedelju ili ponedeljak bude i rasprava o amandmanima na predloge tih zakona i da se rebalans i usvoji.

- Ovo radimo za budućnost Srbije, za konačni završetak reformi koje smo počeli pre 20, 10 ili pet godina - rekao je Vujović na konferenciji za novinare, dodavši da su reforme osnova za trajni rast plata i penzija, radnih mesta, privredni rast i budućnost Srbije.  
 

BETA, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: