Sporne ogromne pare u Skijalištima

Lokalne vesti - Petak 31.10.2014 - 08:39

Preduzeće „Skijalište Besna Kobila“ najverovatnije će morati da plati nenormalno visoku sumu novca zbog štetnih ugovora o otkupu zemljišta za ski staze na toj planini kod Vranja.

Lepa staza, a i  mnogo košta Lepa staza, a i mnogo košta

Kako OK radio saznaje, ugovore o kupovini zemljišta na kojima su zimi ski staze 2010. godine potpisao je tadašnji direktor Skijališta Zoran Velinović.

Po ugovornim obavezama, preduzeće je vlasnicima parcela dužno ukupno više od 100.000 evra, a ova situacija bila je tema poslednje sednice Gradskog veća.

– Ceo slučaj je sada u rukama sudova i gradskog pravobranioca. Na poslednjoj sednici Gradskog veća zauzet je stav da sa odlukama i presudama treba požuriti, jer su troškovi veliki i sve je rađeno protivzakonito – kaže član Gradskog veća Branimir Stojančić.

Sadašnji direktor „Skijališta Besna Kobila“ Dejan Manić ističe da su računi počeli da dolaze na naplatu kada se on po drugi put vratio u direktorsku fotelju Skijališta.

– Kada sam ja bio prvi direktor Skijališta, napravljen je plan otkupa potrebng zemljišta. Ostalo potrebno zemljište trebalo je samo zakupiti.

Kada sam ja otišao sa te funkcije, moj naslednik je otkupio ogromne parcele kroz koje prolaze ski staze.

Poljoprivredni veštak je metar procenio na pet evra, dok je procena Poreske uprave bila oko tri evra.

Sa vlasnicima su sklopljeni ugovori na po šest evra, što je više i od najviše procenjene vrednosti – kaže Manić.

On dodaje da je sa vlasnicima parcela potpisan ugovor u kome se Skijalište obavezuje da će novac isplaćivati u šest rata.

– Od trenutka potpisivanja ugovora pa do trenutka kada sam ja opet postao direktor preduzeća nije uplaćeno ništa. Onda su krenule prinudne naplate, ali je Grad pomogao kako nam račun ne bi bio blokiran.

Gradski pravobranilac je pokrenuo proces protiv Skijališta i vlasnika parcela za poništavanje ugovora. Mi kao firma smo se pridružili tom procesu.

Sada imamo situaciju da je Viši sud neke ugovore poništio, a po nekima nam odbio žalbe, a sa druge strane nam te iste žalbe Apelacioni sud prihvatio. Čekamo konačnu odluku suda iz Niša – kaže Manić.

Do izjave direktora Velinovića koji je ugovore sa vlasnicima parcela potpisivao nismo mogli da dođemo, jer se nije odazivao na pozive novinara OK Radija.

Inače, kako saznajemo, prosečna vrednost jedne otkupljene parcele je oko 40.000 evra.

Predstojećim rebalansom budžeta, „Skijalište Besna Kobila“ će svakako probiti limit, što je posledica prinudne naplate zbog nepoštovanja ugovornih obaveza.

autor: Aleksandar Aca Stojković

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: