Spremni za isplatu pomoći poplavljenima

Nacionalne vesti - Sreda 30.07.2014 - 14:23

Kancelarija za pomoć i obnovu poplavljenih područja spremna za isplatu pomoći ugroženima, kazao je direktor te kancelarije Marko Blagojević.

(Foto: RTV) (Foto: RTV)
On je dodao da dinamika zavisi od brzine kojom lokalne samouprave budu izdavale potrebna rešenja.
 
Blagojević je rekao da nakon izdavanja pojediančnih rešenja za domaćinstva postoji rok od osam dana za žalbu, a nakon isteka tog roka Kancelarija će istog dana uplatiti novac.
 
On je napomenuo da će, kako bi se sprečile zloupotrebe, rok od osam dana za žalbu biti iskorišćen i za to da predstavnici kancelarije izadju na teren i verifikuju rešenje koje je izdala opština. 
 
Blagojević očekuje da će Srbija aplicirati za dva povoljna kredita, jedan koji nudi Svetska banka, a drugi koji nudi Vlada Japana. Ipak, konačna odluka je u rukama Ministarstva finansija. 
 
- Kredit Svetska banke od 300 miliona dolara je baš namenjen za ovakve urgentne situacije. Sredstva se mogu koristiti i kao naknada za neke već obavljene sanacije - objasnio je Blagojević. 
 
Prema njegovim rečima, Vlada Japana ponudila je kredit do 40 miliona evra po veoma povoljnim uslovima. 
 
Sredstva od donacija, u koja se ubraja i novac prikupljen slanjem SMS poruka na broj 1003, iznose oko 30.000 miliona eva, kazao je Blagojević i dodao da “do sada nije potrošen nijedan jedini dinar". 
 
On je podsetio da će Srbija pojedina sredstva koja je trebalo da budu iskorišćena za neke druge projekte sada biti preusmerena za obnovu poplavljenih područja, a pre svega putne infrastrukture. 
 
Blagojević je naveo i da Srbija planira da koristi sredstva pretpristupnih fondova EU, a na raspolaganju joj je ukupno 80 miliona evra. Još 30 miliona evra Srbija može da iskoristi kroz regionalne projekte obnove, uz dogovor s Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom.
 
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: