Studija: Šimpanze razumeju koncept kuvanja

Zabava - Subota 27.06.2015 - 09:03

Neće raspaliti roštilj u šumi, ali šimpanze razumeju koncept kuvanja i spremne su da odlože jedenje sirove hrane, pa čak će je i nositi neko vreme kako bi je jeli skuvanu, kažu naučnici.

Foto B92 Foto B92

Stručnjaci su sproveli devet eksperimenata u utočištu Čimpounga u Kongu i rezultate objavili u listu "Proceedings of the Royal Society B".

Naučnici navode da šimpanze imaju sva mentalna oruđa za kuvanje, uključujući planiranje, razumevanje i sposobnost da odlože zadovoljenje. Jedino što im nedostaje je mogućnost da naprave vatru. Ali ako im se da izvor toplote, šimpanze bi mogle da ga izmanipulišu kako bi skuvali hranu, kaže razvojni psiholog Feliks Varneken sa Harvarda koji je sproveo studiju sa Aleksandrom Rosati.

Iako njihovi nalazi deluju ezoterično, oni podržavaju ideju da je kuvanje ubrzalo ljudsku evoluciju, piše Rojters. Skuvana hrana je lakša za varenje i podstakla je razvoj mozga kod naših predaka australopithecine-a, pre 10 godina je tvrdio Ričard Varngam sa Harvarda.

Ukoliko šimpanze imaju kognitivne veštine potrebne za kuvanje, kao što je to bio slučaj sa australopitecinima, kaže Vrangam koji nije učestvovao u studiji, to pokazuje da su uz malo više moždanih kapaciteta naši preci pronašli način da koriste vatru za spremanje hrane.

Arheološki podaci ukazuju da su ljudi vatru počeli da koriste pre milion godina.

Neki eksperimenti potvrdili su studije drugih naučnika poput onih da šimpanze više vole skuvan krompir od sirovog. Ta studija pak nije testirala da li šimpanze imaju mentalne sposobnosti za kuvanje.

Druge studije jesu. Na primer, naučnici su šimpanzama doneli dva kontejnera. U jednom se "kuvala" hrana koja je zapravo dostavljana kroz lažno dno. Drugi je imao sirovu. Šimpanze su naučile da jedan kontejner "transformiše" širove krompire u kuvane i kada im je ponudjen izbor gotovo uvek su se opredeljivale za "kuvara" što pokazuje da su razumele i bile spremne da sačekaju na preobražaj iz sirove u skuvanu hranu.

Šimpanze nisu stavljale komade drveta koje su im naučnici dali u kontejner koji je kuvao hranu što pokazuje da su razumele da se samo hrana kuva.

Iznenađujuće je i što su šimpanze, koje uglavnom hranu odmah pojedu, bile spremne da pređu do sobe gde se nalazio kontejner sa kuvanom hranom.

B92

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: