Sunce ponovo zasijalo iznad Srbije, sledeće pomračenje tek 2020.

Zabava - Petak 20.03.2015 - 16:02

Pomračenje Sunca koje je danas moglo da se vidi iz Srbije dostiglo je vrhunac malo pre 11 sati, a cela pojava je prošla tačno u podne. Sledeči put u Srbiji će se sunce zacrneti tek 2020. godine.

Foto: N. Gavrilović Foto: N. Gavrilović

Pomračenje Sunca dešava se dva do pet puta godišnje, ali ova pojava je lokalna i da se ne može često videti iz jedne zemlje.

Ovo je delimično pomračenje i sledeće koje će moći da se vidi iz Srbije, očekuje se 2020. godine.

Na pomračenju se okupio veliki broj sugrađana, iako ono nije bilo impresivno kao na Farskim ostrvima, gde je mesec u potpunosti zaklonio Sunce.

U Srbiji je Mesec zaklonio samo polovinu Sunca.

- Profesorka fizike nas je oslobodila nastave,  da bismo prisustvovali pomračenju Sunca i jako smo uzbuđeni zbog toga - rekli su učenici Sedme beogradske gimnazije, koji su sa uzbuđenjem posmatrali eklipsu.

 Oni malo stariji ipak kažu da nisu uzbuđeni, ali da im je svakako sve ovo zanimljivo.  

Posmatrali smo pomračenje još 1999. godine, ali smo ipak opet došli da još jednom uživamo - rekli su oni malo stariji sugrađani

Ovo pomračenje se potpuno videlo u polukružnom pojasu oko Grenlanda i Islanda u Severnom delu Atlanskog okeana, a delimično iz Evrope, severne Afrike i zapadne Azije. Mesec će u subotu biti najbliži Zemlji, te će izazvati veliku plimu, posebno u na obalama Atlantika, Kanala La Manš i Severnog mora.
 

N.K./J.M. BLIC

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: