U Moskvi hit pirotski specijaliteti

Zabava - Nedelja 14.06.2015 - 08:36

Pirotski kačkavalj, pirotska peglana kobasica poznata zbog svojih afrodizijačkih svojstava i kao "pirotska vijagra", jagnjetina i nadaleko čuveni pirotski roštilj, ali i srpski kajmak i ajvar postali su pravi hit među gurmanima u Moskvi.

Rusi vole pirotske kobasice Rusi vole pirotske kobasice

Moskovljani sve te srpske i pirotske specijalitete mogu da probaju zahvaljujući restoranu srpske nacionalne kuhinje "Subotica", čiji je vlasnik Piroćanac Srđan Tošić.

Osim kvalitetne hrane, Rusi su "na prvi gutljaj" zavoleli i srpsku rakiju, koju su naučili da piju isključivo iz srpskog čokanja, pa je i čokanj postao traženi artikal u Moskvi zahvaljujući preduzimljivom Piroćancu i njegogoj supruzi Ruskinji Lidiji Voljnovoj Tošić.

Vlasnik restorana, čiji naziv nema veze sa gradom Suboticom, već sa subotom, danom u nedelji, kaže da je u Rusiji od 2005. godine.

"Ugostitljestvom se bavim više od 25 godine, u Pirotu sam završio srednju, a u Beogradu višu ugostiteljsku. Do prošle godine sam radio u ribljem restoranu u Rusiji, a prošle godine sam uz pomoć ruskih partnera otvorio restoran srpske nacionalne kuhinje 'Subbotica' u centru Moskve, nedaleko od Kremlja. Angažovao sam dva Piroćanca, a i ostali zaposleni su Srbi iz Loznice, Šapca, Beograda", kaže Tošić.

On kaže kada je o specijalitetima reč, pošto Rusi vole da putuju i posećuju Srbiju i Crnu Goru i znaju za naše specijalitete, oni veoma često naručuju roštilj, gurmansku pljeskavicu, punjenu pljeskavicu, ćevape u slanini.

"Vrlo je popularna teletina koju pečemo u saču. Iz Pirota sam doneo sač kako bi u njemu spremali teletinu i jagnjetinu. Rusi vole i naše rakije, vina i sve ono što spremamo u restoranu. A sve pripremamo sami, pa i kobasice i druge specijalitete", kaže Tošić za Tanjug i dodaje da se iz Srbije u Rusiju uvozi srpski kajmak i ajvar i da Rusi ne mogu da zamisle ručak bez ovih proizvoda.

"Iz Pirota u Moskvu donosimo naš pirotski kačkavalj, peglanu kobasicu, papriku u pavlaci, iz centralne Srbije kajmak i ajvar, koga Rusi obožavaju i to obavezno mora da im stoji na stolu", kaže Srđan.

Njegova supruga Lidija Voljnova Tošić kaže da Rusi obožavaju srpsku hranu jer vole meso, a srpska kuhinja obiluje specijalitetima od mesa.

"I mi imamo roštilj, ali on nije toliko ukusan, a vaš roštilj je mnogo ukusniji i mnogo su veće porcije, što je još jedan razlog zbog čega Rusi vole srpsku hranu i roštilj. Takođe su i cene pristupačne. Rusi posebno vole mlečne prerađevine iz Srbije", kaže Lidija.

Ona ističe da "beli domaći sir, a posebno pirotski kačkavalj, koga u Rusiji nazivamo srpskim parmezanom, koji je tvrd i slan, posebno je postao popularan nakon uvođenja sankcija Rusiji. Takođe, veoma je interesantna pirotska peglana kobasica. U Rusiji nemamo sličan proizvod, koji je potpuno organski, prirodan i suši se na vetru, a tako veoma pikantnog ukusa".

Ona dodaje i da su srpske rakije veoma popularne u Rusiji.

"Rusi vole žestoke napitke, a srpske rakije su veoma kvalitetne i prave se od voća, od kajsije, šljive, dunje i drugog voća zbog čega ih Rusi posebno vole. Još interesantnije je da, odkad smo počeli da služimo rakiju u srpskom tradicionalnom čokanju, Rusi su odmah zavoleli čokanje tako da sada uvek insistiraju da im rakija bude poslužena u čokanju, koji je deo srpske tradicije", priča Lidija.

Jedan od najpoznatijih i najnagrađivanijih pirotskih ugostitelja Boban Tančić vlasnik kafane "Ladna voda", kaže za Tanjug da ga ne čudi da su upravo pirotski i srpski kulinari veoma traženi u Rusiji.

"Pirot zaista ima specijalitete koji privlače veliki broj turista iz celog sveta. Mi smo imali goste iz celog sveta, iz Amerike, Kine, Japana, često nam dolaze ambasadori, a nedavno nam se desilo da jedna gospodja dodje iz Engleske da proba pirotski specijalitet 'čomlek', koji se pravi od jagnjećeg mesa, a recept je star više od 500 godina. Ona je iz Londona došla isključivo da bi probala taj specijalitet", kaže Tančić.

On s ponosom ističe da Pirot ima veoma dobar roštilj, koji je, kako kaže, najbolji u Srbiji i po kome je Pirot postao veoma poznat.

"Na zapadu su kuhinje prave od genetski modifikovanog mesa i namirnica mnogo slabijeg kvaliteta, dok kod nas u Pirotu to još uvek na sreću nije slučaj", naglasio je Tančić.

 

B92

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: